Vytlačiť túto stránku
sobota, 24 september 2016 13:53

Vojaci rožňavskej posádky mali Deň otvorených dverí

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Pri príležitosti Dňa armády SR pripravili dňa 22.9.2016 v čase od 10.00 do 14.00 hodín v priestoroch kasární „Deň otvorených dverí“ pre žiakov škôl mesta Rožňava a jeho okolia. Pri príležitosti Dňa armády SR pripravili dňa 22.9.2016 v čase od 10.00 do 14.00 hodín v priestoroch kasární „Deň otvorených dverí“ pre žiakov škôl mesta Rožňava a jeho okolia. JUDr. Jozef Pupala

Velenie útvarov práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, raketometného oddielu, posádky Rožňava pri príležitosti Dňa Ozbrojených síl SR pripravilo dňa 22.9.2016 v čase od 10.00 do 14.00 hodín v priestoroch kasární „Deň otvorených dverí“ pre žiakov škôl mesta Rožňava a jeho okolia. Na nástupisku boja pripravená bojová technika útvaru spolu s posádkami vojakov.

Na pozvanie veliteľa útvaru plk. Olivera Toderišku prišiel medzi vojakov a žiakov aj plk. v. v. Ladislav Sládek z Rimavskej Soboty, ktorý sa zúčastnil bojov proti fašizmu ako vojak Červenej armády v rámci Ukrajinského frontu pod velením maršála Sovietskeho zväzu R. J. Malinovského. Bojov sa zúčastnil od júna 1944 od Rumunska, cez Szolnok - Budapešť až do oslobodenia Nových Zámkov. Vzácneho hosťa sprevádzala jeho manželka Ružena a predseda Historicko-dokumentačnej komisie Oblastného výboru zväzu protifašistických bojovníkov v Rimavskej Sobote JUDr. Jozef Pupala.

Prehliadka začala podaním hlásenia veliteľa prehliadky veliteľovi útvaru, ktorý vykonal prehliadku nastúpených vojakov. Po úvodnom príhovore pplk. O. Toderiška pripomenul historické pararely s oslavou Dňa armády SR. Zdôraznil revolučný odkaz Štúrovcov z revolúcie v roku 1848 a odkaz bojovníkov proti fašizmu v 2. svetovej vojne, najmä príslušníkov 1. Československej armády na Slovensku, ktorá vyhlásila Slovenské národné povstanie, partizánov a príslušníkov zahraničných odbojov, ktorý naplňajú aj vojaci ASR.

Po skončení prejavu a prečítaní rozkazu prezidenta SR ku Dňu Ozbrojených síl SR si žiaci mohli začať prehliadať jednotlivé stanoviska bojovej techniky. Žiakov asi najviac zaujalo stanovisko chemickej a radiačnej očisti a ukážka chemickej a radiačnej očisti vojakov a vojenskej techniky. Mnohí, najmä chlapci ľutovali, že bolo pomerne chladnejšie počasie ako v predchádzajúce dni, pretože ak by bolo horúco ako iné dni, ochotne by očistu absolvovali v plavkách. 
Okrem prehliadky vojenskej techniky a jej obslúh si návštevníci mali možnoť prezrieť Múzeum útvaru, kaplnku útvaru a priestory pre kultúrne vyžitie vojakov. 

Po ukončení dňa o 14.00 hodine veliteľ pplk. O. Toderiška vyjadril spokojnosť s návštevou útvaru, ktorého sa zúčastnilo viac ako 400 žiakov a pedagógov. Obidve strany vyjadrili želanie, aby sa „Deň otvorených dverí“ organizoval pravidelne, nakoľko si deti a žiaci dokážu čiastočne urobiť obraz o vojenskom povolaní, náplni činnosti vojakov a poslanie armády.
Foto autor príspevku JUDr. Jozef Pupala

 

 

Čítať 1982 krát Naposledy zmenené nedeľa, 25 september 2016 12:54