piatok, 30 september 2016 16:55

Hudba je univerzálna reč ľudstva, ňou hovorí duša k duši

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

 

Tohto roku sa medzinárodná prehliadka historickej hudby európskych regiónov na Gotickej ceste Ars Antiqua Europae In Via Gothica konala v dňoch 22. – 26. septembra 2016, a to už po pätnástykrát. Ako vždy doteraz, tak aj v tomto roku festival starostlivo pripravilo Gemerské osvetové stredisko v Rožňave pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenka Trebuľu.

Tento ročník oproti predchádzajúcim priniesol niekoľko zmien. Začal sa už vo štvrtok v priestoroch Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave, kde v rámci nového projektu GOS „Osobnosti Gemera“ odznela prednáška historičky Mgr. Edity Kušnierovej „Rozpravy a melódie Gotickej cesty“, sprevádzaná peknou hudbou na flaute a gitare v interpretácii Mariety Roxerovej a  Petra Henriczyho.

Piatkové otvorenie festivalu a úvodný koncert tentokrát nezačal v štítnickom kostole, ale konal sa v  Katedrále Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave. Moderátor Juraj Genčanský po poetickom úvode predstavil komorné zoskupenie Sinfonietta Bratislava, ktoré pod vedením Pavla Bogacza ml. so sólistami - speváčkou Katarínou Ďurdinovou a flautistom Martinom Záhorom v programe „Slávni barokoví velikáni“ predstavilo diela Antonia Vivaldiho, Johanna Pachelbela, Johanna Sebastiana Bacha, Georga Fridricha Händla, Giovanni Battistu Pergolesiho a Giulia Cacciniho.

Sobota sľubovala výnimočný zážitok v priestoroch evanjelického kostola zo 17. storočia v Brdárke, v malej horskej obci v okrese Rožňava, známej svojou zachovalou ľudovou architektúrou, pamiatkovo chráneným kostolom a prekrásnou polohou v panenskej prírode Stolických vrchov. No avizovaný organový koncert sa nekonal, neznámy páchateľ totiž vzácny novo reštaurovaný barokový organ z roku 1762 odcudzením niekoľkých vnútorných píšťal poškodil, a tým aj vlastne znefunkčnil. Napriek tomu sa v brdárskom kostole konal náhradný program s neformálnou a zaujímavou prednáškou Mgr. Edity Kušnierovej, ktorá prítomných podrobne oboznámila s históriou, pamätihodnosťami a interiérovou výzdobou kostola a boli predstavené aj vzácne rukopisné partitúry zo 17. a 18. storočia, objavené v evanjelickom kostole v Štítniku. Nakoniec organ aj kratučko, na pár minút zaznel, keď sa Daniel Gdovin predsa len pokúsil vylúdiť z ponechaných píšťal zopár melódií. Aj z tohto pokusu bolo jasné, že zážitok z koncertu by bol neopakovateľný. O obnovu a rekonštrukciu kostola, vzácneho dreveného polychrómovaného oltára z roku 1754, spomínaného organu, ktorý je jedným z najcennejších nástrojov svojho druhu na našom území, a celého interiéru i exteriéru sa zaslúžilo Združenie pre záchranu kostola v obci Brdárka a jeho „najzaslúženejší“ členovia Mgr. Edita Kušnierová a Ing. arch. Roman Škantár.

V nedeľu 25. septembra sa program presunul do priestorov Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave. V spoločenskej sále gitaristi Timotej Závacký a Miguel Antonio Garcia Rangel z Mexika zaujali nielen divákov festivalu, ale aj účastníčky IX. ročníka Medzinárodného workshopu paličkovanej čipky pod názvom „Paličkovanie, csipkeverés, koronki“, ktorý sa práve konal v týchto priestoroch. Radosť bola pozerať na rýchle prepletanie a klopkanie drevených paličiek, ale aj na vystavené mnohé výsledky šikovných rúk čipkárok. Podvečer nadaná dvojica gitaristov - Slováka a Mexičana pripravila svojou hrou skladieb J. K. Mertza, J. S. Bacha, L. Legnaniho, Š. Raka a F. Sora príjemný umelecký zážitok aj v Reformovanom kostole v Čečejovciach.

Nedeľný večer pokračoval v nádherne vynovených priestoroch Letohrádku Dardanely v Markušovciach a patril barokovému duu Duet le anam zo Slovenska. Klaviristka Zuzana Králiková Pohůnková a violončelistka Karolína Zivalíková podmaňujúcou hrou skladieb A. Vivaldiho, J. S. Bacha, G. Ph. Telemanna, J. Ph. Rameaua a N. Ticciatiho potešili početných divákov a vďačných poslucháčov.

Ars Antiqua Europae in Via Gothica sa vždy končí v Kaštieli v Betliari, ktorý však pre rekonštrukciu nie je sprístupnený, preto tento 15. ročník sa slávnostne ukončil v pondelok 26. 9. v Evanjelickom kostole v Štítniku so Symfonickým orchestrom Lyra z Maďarska, ktorý pod vedením dirigenta Józsefa Balogha vystúpil s programom „Na európskych cestách“. Skladby J. P. Rameaua, H. Purcella, J. S. Bacha, G. F. Händla a M. Kocsára sa krásne niesli pod klenbou vzácneho gotického kostola a boli pôsobivým ukončením festivalu, ktorý uzavrela dvojica moderátorov Zuzana Bobriková a Juraj Genčanský poetickým slovom a viacerými citátmi významných osobností o sile a význame hudby a umenia v živote človeka.
Marta Mikitová

Fotografie: Stano Kejík

 

 

Čítať 3905 krát Naposledy zmenené sobota, 01 október 2016 14:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!