piatok, 30 september 2016 23:34

Unikátna výstava historických fajok z hliny, dreva, morskej peny a z porcelánu

Napísal(a) Sylvia Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vo výstavných priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave je v týchto dňoch inštalovaná unikátna výstava Historické fajky. Prezentuje významnú, bohatú a rôznorodú kolekciu historických fajok z hliny, dreva, morskej peny a z porcelánu ako aj fajčiarskych potrieb zo 17. – 20. storočia, ktoré sú súčasťou zbierkového fondu Východoslovenského múzea v Košiciach. 

Vernisáž výstavy sa uskutočnila 8. septembra 2016 v priestoroch Galérie. Autorkou výstavy je PhDr. Klaudia Buganová, etnologička Východoslovenského múzea v Košiciach. V Rožňave je výstava doplnená o fajky z fondov Baníckeho múzea v Rožňave.

Fajčenie sprevádza životom mnohé generácie ľudí. Avšak pred 4 a pol storočiami naši predkovia ešte fajčenie nepoznali. Európania odpozorovali fajčenie od amerických Indiánov a v krajinách západnej Európy sa rýchlo ujalo. Prvými remeselníkmi na výrobu fajok boli Angličania. Počas tridsaťročnej vojny priniesli fajčenie do habsburskej ríše cudzí žoldnierski vojaci, ktorí dostávali tabak ako súčasť žoldu. Už v prvej polovici 17. storočia sa v Uhorsku vo veľkej miere rozmohlo pestovanie a predaj tabaku.

Na prelome 17. a 18. storočia sa začali fajky vyrábať aj na našom území. Zhotovovali ich hrnčiari v dielňach sústredených v strediskách výroby keramiky. Hlinené fajky boli krehké, preto ich začali nahrádzať drevené fajky. V 18. storočí sa do pozornosti dostali fajky z morskej peny a tiež porcelánové fajky, ktoré vyrábali nemecké porcelánové manufaktúry. Od polovice 19. storočia sa dostali fajky do úzadia a postupne ich nahradili cigary a cigarety.

Výstava Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom Historické fajky je v priestoroch Galérie sprístupnená do 31. októbra 2016.
Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave

 

 

Čítať 2128 krát Naposledy zmenené piatok, 30 september 2016 23:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!