štvrtok, 27 október 2016 13:08

Elektrický fén na vlasy z roku 1982 je v GMM predmetom mesiaca november

Napísal(a) Mgr. Anita Tóthová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Predmetom mesiaca november Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote je elektrický fén na vlasy, staršieho typu, ktorý mladšia generácia už pravdepodobne ani nepozná. Vyrobený bol v roku 1982 v Československu. Vystavený bude do 30. novembra 2016.

Vystavený elektrický fén na vlasy bol vyrobený v roku 1982 v Československu s výrobným číslom VAN B 522-A, jeho výrobcom bola firma Zlatník Ostrava. Do zbierok múzea sa dostal v roku 2007. Súčasťou fénu je hadica, ktorá je upevnená k vzorkovanej čiapke na hlavu. Samotný fén, t.j. motor sušiča je uložený do plastovej skrinky žltobielej farby, ktorá stojí na štyroch nôžkach, vo vrchnej časti s bielym hranatým držadlom. Nachádzajú sa na nej dva spínače, jeden na zapnutie a vypnutie prístroja, druhý na nastavenie intenzity sušenia. 

Používanie sušiča bolo jednoduché a praktické. Žena, potom ako si umyla vlasy, pomocou kovových alebo plastových nátačiek si ich natočila.

Následne k fénu patriacu čiapku nasadila na hlavu a zapla prístroj, ktorý jej vlasy osušil. Doba sušenia mohla byť rôzna (cca 15 - 30 minút), v závislosti od hrúbky a hustoty vlasov a od želaného výsledného efektu. Po vypnutí fénu mohla žena svoje vlasy „vyslobodiť“ a vybrať z nich natáčky. Výsledkom boli krásne, vlnité vlasy s pekným objemom. Tento typ fénu fungoval podobne ako dnešné kadernícke sušiace helmy, s tým rozdielom, že žena nepotrebovala ísť do kaderníctva a úkon mohla vykonať sama doma.

Zaujímavú dámsku stylingovú pomôcku môžete vidieť každý pracovný deň (pondelok – piatok) od 8:00 do 16:00. Ďalšie informácie nájdete na www.gmmuzeum.sk.
Mgr. Anita Tóthová
(historička GMM)

 

Čítať 2403 krát Naposledy zmenené štvrtok, 27 október 2016 13:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!