pondelok, 12 december 2016 10:29

Na výstave "MALIAR JÚLIUS SÁNDY" uvidia návštevníci v Rimavskej Sobote vzácnu kolekciu jeho diel

Napísal(a) Mgr. Angelika Kolár
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je miestom vernisáže výstavy MALIAR JÚLIUS SÁNDY (1827 - 1894), ktorá sa uskutoční vo štvrtok 15. decembra o 15.00 hodine. Výstava je sprístupnená v slovenskom i maďarskom jazyku. Maliar a grafik Július Sándy (1827 Tállya - 1894 Budapešt) už ako mladý začal študovať u viedenského maliara Hammerleina a v rokoch 1847-1848

pokračoval na Akadémii výtvarných umení v Mníchove. Po porážke revolúcie 1848/49 bol degradovaný z postu delostreleckého poručíka a rakúska vláda ho poslala na tri roky do Lombardie. Neskôr žil prevažne vo Viedni, ale často sa zdržiaval aj v Uhorsku. S regiónom Gemer-Malohont ho spájali okrem iného aj rodinné väzby. V roku 1862 sa v Rimavskej Sobote oženil s Paulinou Jánosdeák, ktorá bola z matkinej strany príbuznou sochára Štefana Ferenczyho. V príbuzenskom vzťahu bol aj s básnikom Mihályom Tompom, ktorý bol krstným otcom jeho manželky. Július Sándy bol tiež otcom známeho uhorského architekta Júliusa Sándyho (1868 - 1953), ktorý bol autorom mnohých stavebných realizácií aj na území dnešného Slovenska a medzi inými navrhol Ferenczyho kryptu na boku reformovaného kostola v Rimavskej Sobote.
Sándyho rodina sa v roku 1863 presťahovala do Košíc, kde sa stal učiteľom kreslenia na gymnáziu. V roku 1866 už učil kreslenie na evanjelickom lýceu v Prešove. Od roku 1870 do 1891 pôsobil ako učiteľ kreslenia na gymnáziu v Budapešti.
Vo svojej tvorbe sa venoval najmä krajinomaľbe a portrétom, v intenciách biedermeieru a dobového romantizmu. Od roku 1859 jeho diela figurovali na výstavách v Műegylet a Műcsarnok v Budapešti. V 60. rokoch 19. storočia sa niekoľko jeho ilustrácií objavilo v periodiku Vasárnapi Újság. Július Sándy bol svojimi dielami početne zastúpený aj na pamätnej Umelecko-archeologickej výstave Gemerskej župy v roku 1882, od ktorej sa datuje vznik dnešného Gemersko-malohontského múzea. Niekoľko diel z tejto výstavy sa neskôr dostalo do zbierkového fondu múzea a vytvorilo tak základ pre budovanie fondu výtvarného umenia. Sándyho meno tiež figuruje v zozname účastníkov XII. Zasadnutia uhorských lekárov a prírodovedcov, ktoré sa uskutočnilo v roku 1867 v Rimavskej Sobote.
Dodnes sa nám zachovalo len torzo Sándyho tvorby. Veľká časť diel bola zničená pri bombardovaní Budapešti počas druhej svetovej vojny, kedy dôsledkom výbuchu zápalnej bomby zanikol jeho ateliér a byt na ulici Ferenca Toldyho. Jeho pozostalosť dovtedy spravovali manželka Paulina Jánosdeák (zomrela v roku 1945 vo veku 102 rokov), syn architekt Július Sándy a dcéra Eleonóra Sándy, ktorá bola vydatá za uhorského ministra obchodu Lajosa Hegyeshalmiho. Dnes sa zvyšky jeho pozostalosti nachádzajú v rukách ďalších rodinných príslušníkov žijúcich v Budapešti, medzi nimi aj Sándyho pravnuka, známeho výtvarníka a národného umelca Tamása Konoka. Július Sándy ešte počas života daroval niekoľko diel múzeám na území dnešného Slovenska, a tak je jeho tvorba zastúpená v zbierkach Východoslovenského múzea v Košiciach, Podtatranského múzea v Poprade, Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši a Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote.
Na výstave budú môcť návštevníci vidieť vzácnu kolekciu diel Júliusa Sándyho, ktorá je v takejto podobe vystavená vôbec po prvýkrát. Nájdeme tu unikátne pohľady do interiéru jaskyne Aggtelek, zobrazenia hornouhorskej krajiny, figurálne kompozície s ľudovými krojmi z Pohronia a Zacharoviec, veľké množstvo portrétov, najmä rodinných príslušníkov maliara, ale tiež portrét rómskeho primáša Mártona Dombiho, alebo portrét grófa Ladislava Telekyho.
Výstava vzniká v spolupráci s príbuznými maliara z Budapešti. Diela na výstavu zapožičali aj Východoslovenské múzeum v Košiciach, Podtatranské múzeum v Poprade a Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
Mgr. Angelika Kolár
(historička umenia GMM)

 

Čítať 1698 krát Naposledy zmenené pondelok, 12 december 2016 14:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!