streda, 21 december 2016 15:33

Ochranné fólie určené na ochranu interiéru proti slnečnému žiareniu má aj Banícke múzeum v Rožňave

Napísal(a) Jaroslava Neubauerová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Jednou zo základných funkcií múzea je nadobúdanie predmetov kultúrnej hodnoty, ktoré ako zbierkové predmety odborne spravuje, vedecky skúma a sprístupňuje verejnosti. Múzeá a galérie sú povinné podľa zákona vykonávať základné odborné činnosti medzi, ktoré patrí aj odborná ochrana zbierkových predmetov vystavených priamo v expozičných priestoroch.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia zaobstaranie a inštalovanie ochranných UV fólií na okná historickej budovy Baníckeho múzea v rv FPU logo1 bm aRožňave, Šafárikova 43 a na okná Zážitkového centra SENTINEL. Ochranné fólie sú určené na ochranu interiéru proti slnečnému žiareniu, ako aj proti prehrievaniu interiéru. Fólia zabraňuje prestupu UV a IR presklenou plochou, je určená na inštaláciu z vnútornej strany sklenenej plochy okna. Táto špeciálna fólia je odporúčaná na pamiatkové budovy, hrady, zámky, múzea, galérie a na budovy historických hodnôt v centre mesta. Vzhľadom na to, že má nízky odraz svetla nenarušuje pôvodný vzhľad budovy.
Cieľom tohto projektu bolo, aby sa mohli bezpečne použiť originály zbierkových predmetov v expozícií a tým sa zvýšila autenticita a atraktivita expozície, bez toho aby došlo k ich poškodeniu exponátov vplyvom slnečného žiarenia.
Jaroslava Neubauerová

Čítať 1349 krát Naposledy zmenené streda, 21 december 2016 15:53

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!