štvrtok, 12 január 2017 17:47

Fond pre podporu umenia v roku 2016 finančne podporil projekty Baníckeho múzea v Rožňave

Napísal(a) Pavol Lackanič
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Budova Baníckeho múzea v Rožňave Budova Baníckeho múzea v Rožňave Foto: Janka Vaisová

Fond na podporu umenia (FPU) je verejnoprávnou inštitúciou, ktorá zabezpečuje z verejných zdrojov podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu. Jeho hlavným poslaním je podpora „živého“ umenia a kultúry pričom poskytuje finančné prostriedky aj na podporu múzeí, umeleckých aktivít a kultúry vo všeobecnosti. Fond nahrádza podstatnú časť dotačného systému ministerstva kultúry, ktorý poskytuje finančné prostriedky pre múzea a galérie.

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, podalo v roku 2016 na FPU 7 úspešných projektov, ktoré boli podporené celkovou sumou 13.800 eur; spoluúčasť žiadateľa je vo výške 1104 eur.

1. Doprajme im dôstojnú starobu

Projekt sa zameral na nákup depozitárneho vybavenia pre vzácny písomný materiál Baníckeho múzea v Rožňave (vzácne fotografie, tlače a písomný materiál) a jeho uloženie. Predmety sa nachádzali vo veľmi nevyhovujúcich podmienkach a neboli chránené voči vlhkosti, prachu a škodcom, čím dochádzalo k ich znehodnoteniu. V rámci projektu bol písomný materiál uložený do archívnych tubusov vyrobených z paspartovacej lepenky s neutrálnym pH, archivačných dosiek z archívnej lepenky, krabíc na pergamenty vyrobených z archívnej lepenky, špeciálnych archívnych boxov a krabíc, obalov na právne dokumenty s úplným obvodným pokrytím. Vzácne historické fotografie sú uložené v transparentných obálkach a neprehľadných obalov odolných proti starnutiu; negatívy v špeciálnych samostatných obálkach a krabiciach. Historické tlače boli opatrené samolepiacou polyesterovou fóliou na balenie kníh.

2. Chceme mať svoje miesto!

Projektom sa zaistila ochrana a bezpečnosť zbierkových predmetov z fondov baníctvo a hutníctvo, národopis, história a militária, uložených v jednotlivých depozitároch. Hlavným cieľom bolo dosiahnuť prehľadné uloženie zbierkových predmetov v depozitári podľa jednotlivých materiálových skupín, čím sú chránené najmä pred mechanickým poškodením. V rámci projektu sa vyriešilo vybavenie nového depozitáru v prístavbe Zážitkového centra SENTINEL vhodnými úložnými systémami (archivačné skrine s posuvnými dverami na uloženie písomnosti a fotografií; šatníkové skrine pre banícke uniformy, a regály pre ostatné cenné zbierkové predmety - banské osvetľovacie svietidlá, meracie prístroje, atď.). Druhý depozitárny priestor v Galérií Baníckeho múzea v Rožňave sa vybavil 6 ks archivačných skríň s posuvnými dverami na uloženie rôznych druhov zbierkových predmetov. Projekt sa realizoval v mesiacoch október a november.

3. Nedáme si spapať zbierky! II

Aj týmto projektom sa zaistila ochrana a bezpečnosť zbierkových predmetov Baníckeho múzea v Rožňave – vystavených a uložených v expozíciách a depozitároch. Realizoval sa v Expozícii prírody Slovenského krasu a priľahlých oblastí, v Historickej expozícii – prezentačnom múzejnom depozitári a v depozitárnych priestoroch na Námestí baníkov 25 – v dvornom krídle Galérie. Cieľom projektu bolo zabrániť znehodnocovaniu zbierkových predmetov mikroorganizmami a hmyzom, pričom najúčinnejšou formou je dezinsekcia plynom, ktorá by sa mala vykonávať raz za dva roky. Práce na projekte boli vzhľadom na potrebu priaznivých klimatických podmienok úspešne zrealizované počas ešte teplých dní v septembri 2016.

4. Aj drevo vie očariť" – reštaurovanie maľovaných truhlíc

Prostredníctvom projektu bude zreštaurovaných 5 ks najviac najhodnotnejších a najviac ohrozených maľovaných truhlíc, ktoré boli v minulosti typickým nábytkom na gemerskom vidieku a v súčasnosti sú skvostami medzi múzejnými zbierkami Baníckeho múzea. Od novembra 2016 sa začali reštaurátorské a konzervačné práce pod vedením skúseného odborníka – konzervátora a budú trvať do apríla nasledujúceho roka. Tieto vzácne exponáty je možné po zreštaurovaní zmysluplne a plnohodnotne využívať v múzejnej praxi, predovšetkým k prezentačným účelom.

5. Exponáty len bezpečne za fóliou

Realizáciou projektu sa zaobstarali a nainštalovali ochranné fólie na okná historickej budovy Expozície baníctva a hutníctva Gemera na okná Zážitkového centra SENTINEL. Ochranné fólie sú určené jednak na ochranu interiéru proti slnečnému žiareniu, ako aj proti jeho prehrievaniu. Fólia zabraňuje prestupu UV a IR presklenou plochou a je určená na inštaláciu z vnútornej strany sklenenej plochy okna. Ako špeciálna fólia je odporúčaná na rôzne historické a pamiatkové budovy. Vzhľadom na nízky odraz svetla nenarušuje pôvodný vzhľad budovy. Zrealizovaním projektu je možné bezpečne inštalovať originály zbierkových predmetov a tým zvýšiť autenticitu a atraktivitu expozície, bez toho aby došlo k ich poškodeniu vplyvom slnečného žiarenia.

6. Literatúra - zdroj poznania

Knižnica Baníckeho múzea v Rožňave bola založená v roku 1963 a obsahuje tituly z rôznych oblastí. V jej fonde sa nachádza takmer 7000 kníh, medzi nimi aj viacero vzácnych historických vydaní, no rovnako aj veľa kníh s už neaktuálnymi informáciami. Vzhľadom na potrebu odborných zamestnancov múzea čerpať a získavať informácie a vedomosti z aktuálnych odborných publikácií, bolo snahou rozšíriť obsah knižnice o nové odborné tituly. V rámci podpory projektu bolo do Knižnice Baníckeho múzea v Rožňave zakúpených celkovo 73 ks odborných kníh, ktoré poslúžia k odbornému rastu zamestnancov múzea; eventuálne aj študentom stredných a vysokých škôl, ktorí môžu so súhlasom vedenia múzea prezenčne využívať služby knižnice.

7. Živé múzeum V. – Ľudové úžitkové umenie košikárov na Gemeri

Cieľom projektu – múzejno-pedagogického programu Živé múzeum bolo predstaviť záujemcom významné tradičné remeslá regiónu Gemer, pričom v roku 2016 sme sa zamerali košikárstvo. Naplánovanými aktivitami sme chceli nadviazať na túto tradíciu a zároveň upriamiť pozornosť na súčasný význam tohto remesla. Samotná realizácia projektu prebiehala v mesiacoch október a november. Program počas dvoch mesiacov navštívilo 48 skupín v celkovom počte 944 účastníkov, pričom Banícke múzeum v Rožňave zaznamenalo rovnako ako po minulé ročníky veľmi pozitívnu odozvu z radov návštevníkov.

Pavol Lackanič
Foto: Janka Vaisová

 

 

Čítať 1602 krát Naposledy zmenené štvrtok, 12 január 2017 20:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!