pondelok, 20 február 2017 11:06

Rožňavskou knižnicou bude znieť poézia, próza i vlastná tvorba v rámci 50. výročia Vansovej Lomničky

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Terézia Vansová Terézia Vansová

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) - Okresná organizácia Únie žien Slovenska Rožňava v spolupráci s Gemerskou knižnicou Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja a Mesto Rožňava organizujú 10. marca 2017 v priestoroch knižnice okresné kolo umeleckého prednesu poézie, prózy a vlastnej tvorby žien - 50. ročník Vansovej Lomnička.

VL a uvod„Súťaž Vansovej Lomnička sa každoročne koná na počesť významnej spisovateľky, redaktorky, prekladateľky, zástankyne práv žien Terézie Vansovej,“ povedala koordinátorka okresného kola Tatiana Baranová z OO ÚŽS a dodala „V tomto roku to bude 50. ročník prednesu a ja verím, že sa do toho zapoja aj nové súťažiace. Oslovili sme ženy, ktoré sa venujú prednesu i písaniu, ale aj pedagógov stredných škôl.“
Terézia Vansová (18.4.1857 Zvolenská Slatina, 10.10.1942 Banská Bystrica) spisovateľka, redaktorka, predstaviteľka ženského hnutia pochádzala zo šľachtického rodu Medveckých. Narodila spolu s bratom, dvojčaťom Ďurkom ako siedme dieťa evanjelického farára Samuela Medveckého a jeho manželky Terézie. Mladosť prežila vo Zvolenskej Slatine, v malej dedinke s čulým národným životom. Vyrastala vo vzdelanej rodine, ktorá udržiavala priateľské vzťahy s mnohými významnými spisovateľmi a národovcami – Sládkovičom, Škultétym, Franciscim, Čajakom, Dobšinským a ďalšími. Práve dvaja poslední – Čajak a Dobšinský – boli postupne manželmi Adely, najstaršej dcéry Medveckých. Dobšinský neraz Terézii poskytoval cenné rady vo veciach literárnych.
Súťaž je postupová a má celoslovenskú pôsobnosť (okrem vlastnej tvorby). Bližšie informácie záujemkyne nájdu aj na webovej stránke knižnice. Tešíme sa na Vás 10. marca 2017 v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová 3, kde okresné kolo umeleckého prednesu poézie, prózy a vlastnej tvorby – 50. ročník Vansovej Lomnička má začiatok o 14-tej hod.
Tatiana Bachňáková

 

Čítať 1535 krát Naposledy zmenené pondelok, 20 február 2017 11:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!