Vytlačiť túto stránku
pondelok, 27 február 2017 18:44

Keď folklór naozaj ožije a ľudia sa aj na fašiangovej veselici z neho tešia

Napísal(a) Peter Poboček
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)
Na 1. fašiangovej veselici v Revúcej Na 1. fašiangovej veselici v Revúcej Foto: Peter Poboček

Revúca zažila nezvyčajné podujatie, 1. krojovanú fašiangovú veselicu. Na rozdiel od plesov, ktoré sa pýšia honosnými róbami a smokingmi, 17. februára 2017 sa takmer 170 ľudí oblieklo do kroja a vyrazilo na tanečnú zábavu do Domu kultúry v Revúcej. Keďže nešlo len o nejakú ľudovú symboliku, folklóru sa podriadila tombola, výzdoba, do hudby celý večer hrala Ľudová hudba Dominika Václava, podávala sa kapustnica. O veľkom úspechu veselice už na 1. ročníku

svedčí, že zabaviť sa prišli folkloristi zo Šumiaca, Rožňavy, Revúčky a tí, ktorí k folklóru pristupujú najmä ako diváci. Už teraz je isté, že Mestské kultúrne stredisko v Revúcej a FS Lykovec zorganizujú aj 2. krojovanú fašiangovú veselicu.

Fašiangový sprievod bez sprievodu
Tradičné podujatie, ktoré má svoj pôvod v ľudových zvykoch sa tento rok nieslo v znamení zlého počasia. Organizátori sa pre zlé počasie rozhodli fašiangový sprievod presunúť do interiéru Domu kultúry v Revúcej. Hoci nakoniec 21. februára 2017 nepršalo, vo foyeri MsDK sa rozdávali šišky a varené víno, do nálady hral DFS Lykovček. S programom vypomohli aj ochotníci z DS Komedia Rev a do masiek sa obliekli členovia DFS Lykovček a FS Lykovec. V maskách sa objavili aj revúcke deti.

Peter Poboček

 

 

 

 

Čítať 2179 krát Naposledy zmenené utorok, 28 február 2017 11:09