utorok, 07 marec 2017 15:38

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave zazvonili zvony mladého rožňavského zvonolejára

Napísal(a) Gabriella Badin
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V piatok 3. marca 2017 o 17.00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave zazvonili zvony mladého rožňavského zvonolejára, Róberta Slíža, a vytvorili tak krásny zvukový úvod slávnostnej vernisáže k výstave Zachovanie dávnych remesiel v krajinách Vyšehradskej štvorky. Výstavu otvoril riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič spolu s predsedom Združenia gemerských remeselníkov (ZGR) a poslancom KSK Jurajom Nagyom.

V súvislosti s obsahom výstavy Zoltán Horváth, hrnčiar a člen predsedníctva ZGR, následne vo svojom príhovore vyzdvihol dôležitosť tradičných ľudových remesiel, obdivuhodnú prácu remeselníkov, popularizáciu remesiel a s ňou súvisiacu osvetu. S radosťou konštatoval, že sa teší, keď okolo seba vidí toľko mladých remeselníkov. Je to dôkazom, že sa remeslo ako také zachováva a vďaka mladej generácii aj naďalej rozvíja.
Vernisáž spestrili svojím kultúrnym vystúpením najmladší členovia ZGR Lilla Nagyová a Álmos Bence Badin.
Hlavným organizátorom výstavy je Združenie gemerských remeselníkov, ktoré vzniklo ako občianske združenie v Krásnohorskej Dlhej Lúke v roku 2002. Cieľom združenia je oživenie ľudových remesiel a vytváranie tvorivých dielní, kde dostane priestor výučba ručných remesiel.
Združenie gemerských remeselníkov má 15-ročnú skúsenosť a viac ako 100 členov, ako zo Slovenska, tak aj zo zahraničia. Remeselníci – členovia združenia sa pravidelne zúčastňujú na odborných školeniach, konferenciách a tréningoch zameraných na remeslá. Združenie dlhodobo spolupracuje s viacerými kultúrnymi inštitúciami, vrátane Baníckeho múzea v Rožňave.
Výstava sa uskutočnila s finančnou podporou programu Visegrad Small Grants Program a na realizácii podujatia sa spolupodieľali partneri ZGR: Banícke múzeum v Rožňave, Soubor lidových písni a tanců Hlubina Ostrava (ČR), Association of the District Museum in Tarnów (Poľsko) a spoluorganizátor Marta Fügedi spolok ľudového umenia (Maďarsko).
Výstava Zachovanie dávnych remesiel v krajinách Vyšehradskej štvorky prezentuje široký sortiment výrobkov členov združenia. Nájdeme na nej výrobky hrnčiarov, keramikárov, drevorezbárov, kováčov, debnárov, košikárov, zvonolejárov, čipkárok a iné.
Výstava potrvá do 17. marca 2017.
Tešíme sa na vašu návštevu!
Gabriella Badin

Foto: Janka Vaisová

 

 

Čítať 1422 krát Naposledy zmenené streda, 08 marec 2017 14:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!