piatok, 10 marec 2017 19:47

Expedičná kamera 2017 - medzinárodný festival dokumentárnych filmov v Rožňave

Napísal(a) Anežka Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Po začiatku roka, ktorý ovládla ozajstná zima, s prichádzajúcou jarou mnohí premýšľajú nad tým, kam a za akým dobrodružstvom vyraziť. A práve v tomto rozhodovaní môže byť nápomocný ďalší ročník filmového festivalu Expedičná kamera - svojím rozsahom najväčší outdoorový festival v Česku a na Slovensku s viac ako 25 tisíc návštevníkmi vo viac ako 200 mestách. Do Rožňavy ho opäť prináša Gemerské osvetové stredisko (GOS) 17. marca 2017

DTKG Logotyp 1v piatok od 18:00 v sále kina Apollo na Betliarskej ulici č. 8 v Rožňave.

„Ak budeme konkrétnejší, spoznáme Švajčiara žijúceho podľa hesla Pura vida. A čo to znamená, zistíme pri jeho pokuse splaviť rieku Amazonku za pomoci bicykla - a lode samozrejme. Stretneme sa s 91 ročnou Britkou, ktorá svoj život zasvätila horskému vodcovstvu. Snímka Projekt Moffat nám celý jej životný príbeh predstaví,” pozýva na projekciu dokumentárnych filmov riaditeľka GOS Helena Novotná a pokračuje, „dvaja kamaráti z Ameriky sa rozhodnú pre Návrat do Zanskaru, čo je oblasť, kde pred 30 rokmi spoznali miestne srdečné obyvateľstvo, ale aj silnú väzbu na budhizmus. Poznamená toto doteraz odľahlé miesto výstavba cesty a spojenie s civilizáciou?”

Ani tento rok nebude chýbať české zastúpenie. Bláznivý plán, doplávať z oceánskeho rozvodia na polárny kruh a to ako na nafukovacích lodiach, tak na ručne postavenej plachetnici je pre všetkých členov expedície nezabudnuteľnou súčasťou ich životov. Vo filme uvidíme celú cestu po rieke Alatna vedúcu Divočinou Aljašky.

rv EK logo a„Špeciálne len v Rožňave uvedieme v spolupráci s Fakultou dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici dokumentárny film Sparťan Rožňavčana Gabriela Borzyho,” prízvukuje Anežka Kleinová (GOS), „túto príležitosť by si nemali nechať ujsť najmä priaznivci čoraz viac populárneho športu.”
Životný príbeh Petra Žišku (28), ktorý sa 18 rokov vrcholovo venoval behu na lyžiach a v súčasnosti patrí medzi najúspešnejších Slovákov v rámci stredoeurópskej série pretekov Spartan race, umožní nazrieť do zákulisia netradičného a tvrdého športu. Spartan Race je populárny v poslednom období, pretože mnohým umožňuje odhaliť vlastné limity a nájsť samého seba. Inšpiráciou je aj odkaz Petra Žišku: „Úspech má jednoduché pravidlá - nesmieš ostať stáť.”

Okrem hlavných snímok bude možné vidieť aj bonusové filmy, ktoré ukazujú pestrosť možných aktivít. Bežci môžu pri extrémnej súťaži Ultra Trail Gobi Race prehodnotiť svoje doterajšie ciele. Trekári pri Ceste do Kazbegi v gruzínskom Kaukazu spoznajú aké by to bolo vymeniť vibramy za horský bicykel. Horolezci zatúžia po Veľkej skalnej párty v americkom Arkansase, kde sa schádzajú tí najlepší lezci sveta na už tradičných vytrvalostných lezeckých pretekoch. Potápači sa Na jeden nádych pozrú nielen pod morskú hladinu, ale aj pod hladinu svojej vlastnej duše.

Tento rok nám opäť pripomenie, že ľudská kreativita nepozná medze, či už vo vykonávaných aktivitách, či v miestach kde sú ľudia schopní žiť. Uvedomíme si, ako je naša planéta obrovská, koľko neuveriteľných miest poskytuje a koľko na nej žije zaujímavých ľudí, prežívajúcich rôzne osudy. Vstupné: 3.- €.
Anežka Kleinová

 

Čítať 1668 krát Naposledy zmenené piatok, 10 marec 2017 20:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!