streda, 15 marec 2017 18:26

Na podujatí U nás taká obyčaj zarezonuje v marci téma: Ozdoby žien vo vidieckom prostredí

Napísal(a) Mgr. M. Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko pozýva na podujatie U nás taká obyčaj, ktoré v mesiaci marec venuje téme Ozdoby žien vo vidieckom prostredí. „V stredu 22. marca od 18:00 hodine sa počas folklórneho večera budeme venovať výlučne ženskej téme. Návštevníkom prezradíme ako sa skrášlili kedysi vidiecke ženy a ako vyzerala samotná úprava ženy v tradičnom prostredí. Počas večera okrem iných zaujímavostí uvidíte aj to, ako sa česali keď boli mladé a ako sa menil ich výzor v priebehu života,“

predstavila zámer novej koncepcie programu Mgr. Helena Novotná, riaditeľka GOS v Rožňave.

Je všeobecne známe, že najtypickejším prejavom ľudovej kultúry obce Rejdová je ľudový odev. Jeho výroba a nosenie sa na hornom Gemeri zachovalo do súčasnosti, čo v rámci programu predstaví Folklórna skupina Hôra z Rejdovej.

dom tradicnej kultury logo„Určite zaujímavé pre divákov bude česanie dievčat priamo počas večera. Samotná úprava vlasov žien bola závislá od stavu a veku ženy, vydaté ženy nosili vlasy „do kiki“, mladuchy do zapletaných vrkočov. Program doplnia ďalšie zaujímavé ženy, konkrétne nositeľka tradícií pani Zuzana Dovalovská známa aj ako remeselníčka, ktorú navštevuje celé Slovensko v potrebách šitia a obliekania rejdovského kroja, vzácna bude aj návšteva pani Márie Vilimovej, ktorá si ako jediná v dedine pamätá autentické zapletanie vlasov do „pletiek“. Ďalším hosťom bude členka Folklórneho súboru Borostyán Iveta Répássy, ktorá predstaví formy odievania sa a úpravy žien v maďarských obciach Gemera. V tento večer si porovnáme staré, ale aj nové metódy tvorby účesov dievčat, žien mladých či starých na dedine,“ uvádza Mária Hlaváčová, manažérka kultúry GOS v Rožňave.
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Vstupné: 2,-€
Mgr. Mária Hlaváčová

 

Čítať 1881 krát Naposledy zmenené streda, 15 marec 2017 18:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!