štvrtok, 18 máj 2017 15:31

Banícke múzeum v Rožňave pripravilo výstavu ako výber z bohatého fondu umeleckých diel Teodora Jozefa Moussona

Napísal(a) Eva Lázárová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a galérií (18. máj) sa konala dňa 16. mája 2017 o 16.30 hod. v Obrazárni grófa Dionýza Andrássyho v Krásnohorskom Podhradí vernisáž sezónnej výstavy Teodor Jozef Mousson (1887-1946). T. J. Mousson pôsobil v rokoch 1911-1944 v Michalovciach ako učiteľ kreslenia. Bol jeden z prvých maliarov, ktorý sa systematicky venoval Zemplínu, ktorý sa stal primárnym motívom jeho tvorby a celoživotného diela. 

Najbohatšiu a najucelenejšiu zbierku diel uvedeného umelca vlastní Zemplínske múzeum v Michalovciach, ktoré pripravilo pre Banícke múzeum v Rožňave výber z tohto spomínaného bohatého fondu umeleckých diel autora.
Výstava prezentuje žánrové výjavy jeho tvorby. Návštevník si v jedinečnom priestore Obrazárne môže vychutnať umelecké stvárnenie zemplínskej krajiny, výjavy zo života vidieckeho a mestského obyvateľstva, predovšetkým motív trhov s ich nenapodobiteľnou atmosférou. Výstava je doplnená predmetmi z majstrovej pozostalosti (rodinné a pracovné fotografie, ručne písané katalógy, listy, pôvodná paleta, maliarsky kufrík s obrazom...).
Vo väčšine diel nebola predmetom jeho záujmu charakteristika konkrétnych osôb, okrem citovo podfarbených diel – portrétov členov rodiny.
Dielo T. J. Moussona, „maliara zemplínskeho slnka a ľudu“, takmer tri desaťročia zaznamenávajúceho život a etnografické zvláštnosti Zemplína, sa nachádza v mnohých súkromných zbierkach a v zbierkach viacerých slovenských múzeí a galérií.
Niektoré diela neboli schopné prezentácie kvôli nevyhovujúcemu stavu, ale zásluhou dotácie z Fondu na podporu umenia boli zreštaurované a prvýkrát prezentované práve na tejto výstave.
Dielo T. J. Moussona je stále obdivované, vďaka jeho kvalitám sa mu už dlhodobo venuje náležitá pozornosť a dostáva veľké uznanie.
Záujemcovia môžu navštíviť výstavu diel T. J. Moussona v Obrazárni grófa Dionýza Andrássyho v Krásnohorskom Podhradí v období od 17. mája - 30. septembra 2017 od stredy do nedele týždenne od 13.00 do 17.00 hod.
Vstupné: dospelí 1 €, zľavnené 0,50 €.
Eva Lázárová,
Banícke múzeum v Rožňave

 

 

Čítať 1331 krát Naposledy zmenené streda, 24 máj 2017 10:29

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!