sobota, 20 máj 2017 20:20

Gemerčan Július Molitoris - ako sedemnásťročný mladý odbojár, dnes deväťdesiatročný jubilant Doporučený

Napísal(a) JUDr. J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Július Molitoris 90 ročný jubilant Július Molitoris 90 ročný jubilant Foto: archív J.M.

Študentské roky. Roky ilúzií, prvých lások, túžob zmeniť svet v spravodlivý...! Aké predstavy má mladý človek vo veku dospievania? Zlomové časy ukážu na charakter každého jedinca. Musí sa rozhodnúť v minútach, hodinách, najviac dňoch! Takým bol aj náš oslávenec Július Molitoris, ktorý sa narodil 13.5.1927 v Klenovci. Otecko Július Molitoris pracoval ako horár, mamička Zuzana, rod. Hrušková bola domáca. Ako 8-ročný stratil otecka. Mamička s dvomi synmi sa presťahovala k rodičom v Klenovci.

Tu aj mladý Julko skončil základnú školu. Gymnázium navštevoval v Rimavskej Sobote, neskôr v Tisovci, a zmaturoval po skončení vojny v roku 1946 v Rimavskej Sobote. Absolvoval Filozofickú fakultu UK v Bratislave, odbor história a slovenská lingvistika. Základnú vojenskú službu absolvolal v Prahe, kde sa zoznámil aj s manželkou Zdeňkou, rod. Buriankovou, ktorá pracovala ako zdravotná sestra. Sobáš mali v Prahe 29.1.1955. Spolu vychovali dvoch synov – Miloša a Ivana a dcérku Zdenku. Pracoval ako redaktor a do dôchodku odišiel z vydavateľstva Obzor. Po roku 1989 už ako dôchodca pracoval v redakcii Gemerské zvesti.
Ako študent prvého ročníka Gymnázia v Rimavskej Sobote v roku 1938 zažil dôsledky Viedenskej arbitráže na vlastnej koži. Urážky a dokonca fyzické napádania zo strany Maďarov zažil v škole, ale aj na verejnosti. Po presťahovaní slovenského gymnázia do Tisovca pokračoval v štúdiu v Tisovci až do júna 1944, kedy bola výuka ukončená a zmaturoval až po vojne v roku 1946.
Ako ďalší jeho vrstovníci, aj on sa prihlásil do armády. Z mladých študentov bol v Hnúšti sformovaný študentský oddiel a boli nasadení na obranné boje pri Rimavskej Bani. Po obsadení Hnúšte a Tisovca sa zapojili do ilegálneho odboja. Bol zaradený do partizánskeho oddielu Mastek partizánskej brigády Jánošík, ktorému velil Samuel Hrivnák. Vzhľadom k tomu, že bol neplnoletý, bol spolu s rovesníkmi zaradený do strážneho oddielu.
Julko mal šťastie, že sa dožil oslobodenia. No jeho kamaráti, Michal Paľo padol počas prieskumu pri Kraskove, Paľka Takáča zasa Nemci chytili pri Čiernom Balogu a obesili ho. Na Silvestra 1944 Nemci nariadili, že sa musia všetci chlapi dostaviť do Kultúrneho domu v Klenovci a ženy do kostola. Zradca, agent Nemcov, ktorý sa votrel medzi partizánov, potom ukazoval na ilegálnych odbojárov, z ktorých Nemci 38 odvliekli do koncentračných táborov, a z nich sa nevrátil nikto.
V roku 1974 vstúpil do SZPB. Po celé toto obdobie patrí k jeho aktívnym členom. Aj v súčasnosti je členom Predsedníctva ObV SZPB v Rimavskej Sobote a členom Historicko-dokumentačnej komisie.
V roku 2012 vydal publikáciu Ochotnícke divadlo v Klenovci a v roku 2014 publikáciu Demokratický prevrat 1989 v Klenovci. Osobne sa podieľal na príprave stálej expozície v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote „Protifašistický odboj na Gemeri" a tiež na príprave konferencie k jubileu Júliusa Bolfíka. Napriek krásnemu veku vydáva propagačné materiály k výročiam SNP. Je autorom návrhu informačných tabúľ osadených na cestách od Čierneho Potoka po Tisovec – Cesta SNP Gemer-Malohontom.
K jubileu 90 rokov oslávencovi aj touto cestou blahoželáme a prajeme mu pevné zdravie.
JUDr. J. Pupala

 

Čítať 2266 krát Naposledy zmenené sobota, 20 máj 2017 20:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!