piatok, 26 máj 2017 16:40

Zneli zaujímavé tóny citary. Prezentovala sa aj rohovina, z ktorej sa dajú vyrobiť úžitkové aj dekoratívne predmety

Napísal(a) Mgr. Mária Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Pán Gabriel Ulman, ktorý sa hre na citaru venuje od mladého veku a svoje skúsenosti odovzdáva mládeži ďalej, predstavil divákom zopár maďarských piesní pochádzajúcich z Krásnohorskej Dlhej Lúky. Pán Gabriel Ulman, ktorý sa hre na citaru venuje od mladého veku a svoje skúsenosti odovzdáva mládeži ďalej, predstavil divákom zopár maďarských piesní pochádzajúcich z Krásnohorskej Dlhej Lúky. Foto: archív GOS Rožňava

Gemerské osvetové stredisko si v rámci cyklu podujatí U nás taká obyčaj opäť pozvalo veľmi zaujímavých hostí. Majster svojho remesla, etnológ z Regionálneho centra ÚĽUV-u Košice Mgr. Ľudovít Cehelský, citarista Gabriel Ulman a umelecký vedúci Peter Soltész z Mákvirág v Krásnohorskej Dlhej Lúke boli ústredné osoby, ktoré moderátorka spovedala a predstavovala hosťom.

rv ulman kdl 1 Folklórny večer sa konal stredu 17. mája 2017 o 18.00 hodine v sále Domu tradičnej kultúry Gemera. V úvode zneli zaujímavé tóny citary, neskôr mužská skupina a na záver slová odborníka. Pán Gabriel Ulman, ktorý sa hre na citaru venuje od mladého veku a svoje skúsenosti odovzdáva mládeži ďalej, predstavil divákom zopár maďarských piesní pochádzajúcich z Krásnohorskej Dlhej Lúky. Už spomínaný umelecký vedúci Peter Soltész predstavil spevácku skupinu Mákvirág, o ktorej sme možno počuli menej, za to oni úspešne prezentujú maďarský folklór na folklórnych podujatiach organizovaných maďarskými organizáciami.

V druhej časti folklórneho večera predostrel Ľudovít Cehelský prednášku o rohovine ako spotrebnom materiáli, z ktorého sa dajú vyrobiť všelijaké úžitkové, ale aj dekoratívne predmety. Na ukážku priniesol aj mnoho svojich výrobkov, v prezentácii zase podal informácie, ktorá rohovina je najlepšia, ktorá je naopak ťažko dostupná, akými technologickými postupmi sa spracúva, informovala manažérka kultúry Mgr. Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Termín najbližšieho podujatia U nás taká obyčaj: 21. jún 2017
Mgr. Mária Hlaváčová

 

 

Čítať 1637 krát Naposledy zmenené piatok, 26 máj 2017 21:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!