streda, 21 jún 2017 09:09

Predmetom mesiaca júl v GMM je Spoločenský lexikón z roku 1941

Napísal(a) Mgr. Iveta Krnáčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Predmetom mesiaca júl je Spoločenský lexikón z roku 1941 z knižnice Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Vystavený bude od 1. do 31. júla 2017. Rôznorodosť obsahovej skladby knižnice múzea dokumentujeme i prezentáciou užitočného Spoločenského lexikónu Ľ. Michalského, obsahujúceho slovami autora: „všetky pravidlá dobrých mravov a vhodného spoločenského chovania... lebo nezdvorilý, nepozorný a netaktný úradník nikdy sa nedožije významnejšej kariéry v úrade; neochotný

rs predmet mesiaca jul 2a zamračený obchodník márne bude očakávať kupujúce obecenstvo...“ Dielo vyšlo prvýkrát v roku 1940 v Trnave, no za pár mesiacov bolo vypredané. Na základe požiadaviek a pripomienok čitateľov autor skoncipoval ďalšie, rozšírené, doplnené a opravené vydanie v rozsahu až 626 strán. Spoločenský lexikón v 2. vydaní vyšiel v roku 1941 opäť v Trnave zásluhou nakladateľa Pavla Gerdelána.

Obsiahle dielo je rozdelené na tri časti. V prvej časti sa autor podrobne venuje spoločenskej „dušovede“, objasňuje city, nálady, vášne, pudy, zvyky, temperament, povahové črty... Druhá časť obsahuje pravidlá slušnosti a zdvorilosti v rozličných situáciách, v rámci nich napr. i kultúru odievania, čistenie rozličných fľakov na odevoch...

Tretia časť predkladá praktické pokyny pre rozličné príležitosti, napr. ako sa chovať pri cestovaní, pri telefonovaní..., ale obsahuje aj návody na mnoho konkrétnych spoločenských hier pre deti, mládež i dospelých.
Spoločenský lexikón Ľ. Michalského je zaujímavým obrazom odporúčaného spoločenského správania na Slovensku pred 76 rokmi. Zároveň návštevníkom múzea dávame do pozornosti knižnicu múzea, obsahujúcu až 45 434 kníh, novín, časopisov a rôznych iných tlačí. Všetky sú dostupné bezplatne k štúdiu v muzeálnej študovni, ktorá je otvorená v pondelok, stredu a piatok od 8:00 do 15:30.
Mgr. Iveta Krnáčová (knihovníčka GMM)

 

Čítať 1399 krát Naposledy zmenené piatok, 23 jún 2017 15:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!