utorok, 18 júl 2017 17:30

Ryosuke Kumakuru, japonský maliar žijúci v New Yorku na výstave Andreja Dúbravského v Rožňave

Napísal(a) PH
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Detail z plagátu Rožňavské Radiály 5 - Rurálna epopej, ktorý pozýva na vernisáž výstavy Andrej Dúbravský Ryosuke Kumakura. Detail z plagátu Rožňavské Radiály 5 - Rurálna epopej, ktorý pozýva na vernisáž výstavy Andrej Dúbravský Ryosuke Kumakura. GBM

Aktuálny piaty ročník cyklu výstav súčasného umenia pre mesto Rožňava s názvom ROŽŇAVSKÉ RADIÁLY, v rámci ktorého kurátorská dvojica Noro Lacko a Silvia L. Čúzyová pripravila pre rožňavskú verejnosť viac ako 20 výstav, prednášok a ďalších sprievodných podujatí a predstavili tvorbu nemenej než 50 súčasných umelcov a kurátorov, ide do svojho veľkého finále.

Ako povestná čerešnička na torte predstaví posledná výstava tvorbu mladého, ambiciózneho maliara Andreja Dúbravského (1987), ktorý si prizval hosťa, japonského maliara žijúceho v New Yorku Ryosuke Kumakuru (1981).

Andrej Dúbravský, excentrický a talentovaný maliar, za pár rokov od ukončenia štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (2008  -  2013, maliarsky ateliér prof. D. Fischera aj prof. I. Csudaia), raketovo odštartoval nielen do etablovaných slovenských galérií a do zbierok milovníkov súčasného umenia, ale úspešne aj do zahraničia (Berlín, New York, Miami). Okrem nesporného maliarskeho talentu, originálnej a šťavnatej sebaprezentácie, dravého prúdu jedinečnej inšpirácie, nekončiacej chuti experimentovať a zdokonaľovať sa v maľbe, je známy aj ako zapálený pestovateľ a húževnatý strojca vlastnej rajskej záhrady. Zážitky z veľkého sveta (umenia) konfrontuje so svetom svojho letného vidieka a vzniká jedinečná reflexívna tvorba vo viacerých médiách (maľby, kresby, asambláže). Pre rožňavskú galériu špeciálne vybral veľkoformátové plátna (vznikli pre výstavu v Miami), na ktorých je rozmerný telesný objem nahodený odľahčenou maliarsko-kresebnou linkou v štýle japonských bravúrnych linkových malieb. Dúbravskému v inej, „znepokojivo telesnej“, reflexívnej rovine kontrujú subtílne maľby Ryosuke Kumakuru, ktoré do Rožňavy absolvujú svoju radiálu priamo z New Yorku. 

--  

Spoluorganizátori projektu: Banícke múzeum v Rožňave, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, OZ MEDZA. Partneri podujatia: Košický samosprávny kraj, RVTV, InfoRožňava. Projekt je financovaný z verejných prostriedkov Fondom pre podporu umenia.

 

Čítať 1886 krát Naposledy zmenené štvrtok, 20 júl 2017 10:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!