štvrtok, 31 august 2017 18:52

Výstavy v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote

Napísal(a) Mgr. Martina Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote 30. septembra 2017 ukončuje turistickú sezónu. Počas septembrových víkendov je múzeum otvorené od 9.00 do 17.00 hod. Posledným víkendovým dňom, kedy bude múzeum otvorené je sobota 30. septembra. Návštevníkom ponúkame prehliadku stálych expozícií a výstav s atraktívnym a zaujímavým obsahom. Múzeum sa zapojilo do osláv „Dni európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku“ (1. – 30. september 2017). Pri tejto príležitosti si múzeum 6. septembra 2017 v Trnave prevezme Výročnú cenu revue Pamiatky a múzeá

za rok 2016 za akvizíciu zbierky potápačskej techniky, ktorú začiatkom roka 2017 predstavila aj v rámci výstavy.

V septembri múzeum oslávi 135 rokov svojej existencie. Svoju históriu začalo písať 3. septembra 1882, a tým sa radí medzi piate najstaršie múzeum na Slovensku. Tejto významnej historickej udalosti bude venovaná výstava „Naj... zo zbierok Gemersko-malohontského múzea“, ktorej vernisáž sa uskutoční 14. septembra 2017 o 15.00 hod. Slávnostná vernisáž výstavy bude zahájená harfovým koncertom v podaní harfistky Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu - Adriany Antalovej. Výstava predstaví históriu múzea od jeho založenia v roku 1882 a viac ako 60 zbierkových predmetov z odborov prírodné vedy, archeológia, história, etnológia, dejiny umenia a historický knižničný fond, ktoré majú nadregionálny význam, resp. sú svojou múzejnou hodnotou výnimočné a raritné do takej miery, že je ich možné označiť prívlastkom „naj“ (napr. najťažší, najmenší alebo najstarší zbierkový predmet, ale i najnovšie akvizície a mnoho ďalších).

Výstava „Policajné symboly zo sveta. Zo zbierky Dr. Lászla Szilasa z Ostrihomu" predstaví rovnošaty a saká policajtov a colníkov z rôznych krajín, medzi nimi napríklad uniformu Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky alebo uniformu belgickej kráľovskej polície. Vystavené sú dôstojnícke čiapky, ako nemecká, švajčiarska alebo francúzska policajná čiapka, a tiež čiapka pracovníka jordánskej kráľovskej polície alebo čiapka colníka v Andorre. Vo veľkom počte sú vystavené nášivky na rukávy z Ameriky a Európy. Kuriozitami sú kovové odznaky a vyznamenania a zápalkové škatuľky s vyobrazením maďarských uniforiem. Výstava potrvá do 31. októbra 2017.

Do 31. októbra 2017 sme predĺžili výstavu „Malenkij robot (1945 - 1949). V zajatí sovietskych lágrov“, ktorej autorom je Vladimír Lehotai z Uzovskej Panice. Prostredníctvom výstavy návštevníci získajú informácie o živote v lágroch a o osobných príbehoch niektorých účastníkov z okolia Rimavskej Soboty. Koniec druhej svetovej vojny (1939 - 1945) a príchod Červenej armády na územie dnešného Slovenska pre mnohých neznamenal oslobodenie. Sovietski vojaci odvliekli civilných občanov nemeckého a tiež aj maďarského pôvodu z územia Maďarska a z južnej časti Československa do Sovietskeho zväzu na tzv. „malenkij robot“, t. j. na malú robotu. No mnohí sa domov už nikdy nevrátili...

Predmetom mesiaca september bude relikvia blahoslavenej Zdenky Schelingovej, ktorá sa stala obeťou prenasledovania katolíckej cirkvi v Československu. Po odsúdení za velezradu (17. júna 1952) bola väznená v Rimavskej Sobote až do apríla 1953. Relikviu zapožičala Rímskokatolícka cirkev v Rimavskej Sobote.
Všetkých srdečne pozývame na oslavy 135. výročia založenia Gemersko-malohontského múzea a prehliadku výstav.
Mgr. Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 1310 krát Naposledy zmenené sobota, 02 september 2017 13:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!