piatok, 08 september 2017 14:23

Úspešná slovenská spisovateľka Jana Pronská sa už druhýkrát teší na rožňavských čitateľov Doporučený

Napísal(a) Mgr. Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pripravuje pre milovníkov dobrých kníh v rámci projektu Tajomstvá v literatúre stretnutie s úspešnou slovenskou spisovateľkou Janou Pronskou. Podujatie, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a ktorý je hlavným partnerom projektu, sa uskutoční v stredu 20. septembra 2017 o 17:00 hod. v priestoroch knižnice na ul. Lipová č.3.

Jana Pronská vyštudovala Strednú priemyselnú školu banícku a geologickú v Spišskej Novej Vsi. Pôvodne pracovala ako ekonómka v rodinnej firme. Písať začala už v detstve. Najprv to boli rozprávky a básničky. „Vášeň, pomsta, intrigy, zrada, história, napätie... od detstva ma lákali historické príbehy,“ prezradila Jana Pronská. „Keby dodnes fungovali v mojom rodisku rudné bane, možno by som nikdy nechytila do rúk spisovateľské pero. Ale osud to chcel asi inak. Dnes som sa zaradila medzi úspešných „majiteľov“ stotisícky a som nesmierne šťastná, že čitateľmi mojich historických románov nie sú len ženy, ale, predstavte si, aj muži,“ dodala Pronská.

Svoje „veľké“ písanie odštartovala Jana Pronská v roku 2008 prvým románom Zlatníkova chovanica. Za takmer desať rokov má na svojom konte už množstvo kníh a čitateľov jej románov neustále pribúda. Či je jej spisovateľským vzorom je Marija Jurič Zagorka a najobľúbenejšou historickou osobnosťou Maria Mancini prezradí, a nielen to, už samotná autorka na podujatí v Rožňave, kde to bude už jej druhá návšteva.

Pozývame všetkých milovníkov histórie v stredu 20. septembra 2017 o 17:00 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č.3 na stretnutie s nekorunovanou kráľovnou historických romancí Janou Pronskou. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk, ktorý je hlavným partnerom projektu. Vstup je voľný.
Tatiana Bachňáková

 

 

Čítať 1979 krát Naposledy zmenené nedeľa, 10 september 2017 11:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!