pondelok, 11 september 2017 22:34

Knihu hodiniek Ilony Andrássyovej z Múzea v Betliari ocenenili Výročnou cenou 2016 časopisu Pamiatky a múzeá Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Je nanajvýš aktuálne a vhodné spomenúť aj na stránke Maj Gemer výsledok udeľovania výročných cien Revue Pamiatky a múzeá, ktoré sa uskutočnilo v rámci slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2017 v Slovenskej republike, za účasti zástupcov Ministerstva kultúry SR, vydavateľov revue, Pamiatkového úradu SR, Mesta Trnava, Združenia historických miest a obcí SR, ICOMOS a ďalších organizátorov vo štvrtok dňa 7. septembra 2017 o 14.00 hodine v historických priestoroch Marianeum v Trnave.

Spomenúť toto podujatie je zaujímavé pre návštevníkov našej webovej stránky predovšetkým preto, že medzi laureátmi za rok 2016 bol aj Július Barczi a kolektív zo SNM - Múzeum Betliar. K tomuto oceneniu im dopomohol objav vzácneho rukopisu z 15. storočia, ktorý našli v jednej zo zbierok múzea.

Informácia získaná z prezentácie v Trnave nám približuje, ako k tomuto objavu došlo a čo vlastne obsahuje. Komentár osvetľuje skutočnosti doteraz zahalené laikom, že okolnosti objavu vzácneho rukopisu z 15. storočia v kaštieli Betliar sú ozaj bizarné. Potvrdila to neotvorená zásuvka barokovej komody, ktorá ukrývala dlhé desaťročia (asi 72 rokov) knižôčku, ktorej hodnota sa v našich verejných zbierkach ani nedá doceniť. Vzbudzuje to aj samotný názov knižôčky, nezvyklý na dnešné pomery: Kniha hodiniek Ilony Andrássyovej a dokonca obsahuje dedikáciu "Mojej najmilšej vnučke Ilone Andrássy, jún 1934". Takže poznáme aj jej poslednú majiteľku.

Kniha hodiniek nepredstavuje nijakú zbierku hodiniek, ktoré v súčasnosti ako hodinový stroj na meranie času poznáme. Hodinkami sa nazývali stredoveké zbierky modlitieb určené na súkromnú zbožnosť. Zrejme preto, že ich čítanie sa odporúčalo v istú hodinu. V Európe boli jedným z najrozšírenejších druhov knižného maliarstva.

Keď si takúto knižôčku otvoríme, nájdeme stručný obsah. V úvode zväčša obsahovali kalendár, za ním nasledovali denné mariánske modlitby, často doplnené o nočné modlitby za mŕtvych. Obyčajne sa dedili z generácie na generáciu. Kódex miniatúrnych rozmerov z Betliara bol napísaný a iluminovaný súčasne približne medzi rokmi 1460 a 1480. A pripisuje sa flámskemu ateliéru Willema Vrelanta z Gentu, alebo Brúgg. Má 276 fólií, unikátnych aj kvôli špecifickému štýlu maľby nazývanému grisaj s farebnosťou redukovanou na sivé tóny.

Iste sa chcete opýtať, ako sa tento vzácny objav dostal do Betliara. Predpokladá sa, že Kniha hodiniek Ilony Andrássyovej sa do Betliara dostala pravdepodobne prostredníctvom umeleckého obchodu a je znamenitým dokladom kultúrneho horizontu zberateľov a mecénov umenia fend de seikel.

Rukopis sa čoskoro stane predmetom medzinárodného výskumu a zaiste prehĺbi aj poznanie flámskeho knižného maliarstva tretej štvrtiny 15. storočia.
Ocenenie, ktoré sa Júliusovi Barcziovi a kolektívu v takejto forme dostalo je zároveň dôkazom ich dobre spracovanej vedeckej práce, ktorú v tomto múzeu na hornom Gemeri vykonávajú.

(Spracoval MG od) 

 

Čítať 1570 krát Naposledy zmenené pondelok, 11 september 2017 22:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!