Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 17 september 2017 13:51

Čo som si odniesla z divadelného predstavenia Národný cintorín Doporučený

Napísal(a) KOM
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Patrím ku generácií, ktorých podnikatelia radia medzi starých, ktorí majú uvoľniť miesto mladým, perspektívnym. My si máme prikladať hlinu na hruď, aby sme si zvykli. Necítim sa tak, ešte vo mne horí duch. Bývam v mestečku, ktoré v týchto dňoch oslavuje 155. výročie založenia Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Múzeum Prvého slovenského gymnázia v spolupráci Mestským kultúrnym strediskom pripravili na celý týždeň bohatý kultúrny program. Jedným z nich bola aj situačná komédia: Národný cintorín.

Dcéra mi kúpila lístok „choď mamka, tí čo to videli vraveli, že je to dobré.“ Nemám možnosť si len tak odskočiť do dobrého divadla, tak prečo nie?

V kultúrnom dome bolo doslova, ako bratia Česi vravia „narváno„ a čo ma aj prekvapilo veľkým počtom mládeže. Prilákalo ich pravdepodobne obsadenie jednej z roli. Zhostil sa jej herec Dano Heriban, známy zo seriálu Horná Dolná, vysielaný v televízií Markíza. Posadili nás do novučičkých sedadiel, pre nás pomenších trochu vysoké operadlá, vypomohli nám podsedáky. Potom trochu príhovorov a privítanie hostí a tak to začalo.Ten, kto pripravoval kulisy pre tento dej bol kreatívny človek. Staré skrine našich babiek, znázorňovali pomníky na cintoríne, dokonca tam nechýbali dve porcelánové holubičky, jedna akože živá, druhá mŕtva.Rozsvietené sviece osvetľovali javisko. Tam sa začal odvíjať fiktívny príbeh miešajúci sa s realitou.

Na cintorín prichádza primátorka mesta (Alena Pajtinková) - ten kto rozhoduje o budúcnosti mesta a podnikateľ Mazaník (František Vyrostko) on má plány a peniaze. Cieľom je zrušiť národný cintorín a na jeho mieste postaviť cesty, budovy, inštitúcie. Starostka nechce povoliť až do chvíle, keď zistí, že sú vlastne krajania, tak si idú vypiť do neďalekej krčmičky.

Do toho, akoby z hrobu vychádzajú tí, ktorí sú tam pochovaní a začnú sa rozčuľovať nad týmto počinom: Janko Kráľ – básnik a revolucionár (Dano Heriban), Miro Schmidt – hasič (Marek Geišberg), Anička Jurkovičová - prvá slovenská herečka, priateľka J. Francisciho a manželka J. Miroslava Hurbana (Barbara Palčíková), Elena Maróthy Šoltésová spisovateľka /Zuzana Rohoňová/ , Karol Kuzmány básnik a prozaik autor hymnickej piesne: Kto za pravdu horí. (Karol Čičmanec), Pes Bača - bastard, ktorého autom zrazil vlastný gazda a pochovali ho za plotom cintorína (Dominik Zaprihač).

V prvej časti úsmevnou formou si navzájom vyčítajú svoje neduhy. Kráľovi jeho alkoholizmus, Jurkovičovej jej vzťah s J. Franciscim, Schmidtovi jeho priveľkú horlivosť pri hasení požiarov. Psovi Bačovi jeho behanie za sukami. Tie prekáračky rozosmievali celú sálu. Exceloval najmä Dano Heriban.

V druhej časti sa starostka spolu s Mazaníkom vracia podnapitá z krčmy a spadne do jedného z hrobov, stáva sa účastníčkou tejto výmeny názorov. Tak musia zobudiť Janka Francisciho - spisovateľ, zberateľ rozprávok, revolucionár (Ján Barto a.h.) Janko Kráľ mu približoval dejiny nášho štátu za 112 rokov. Herecký predstaviteľ sa nepodobal na fešáka známeho z fotiek. To dávalo priestor na posmešky, narážky z ktorých pukala bránica divákov. Celé dva diely sa veľa spievalo pod vedením hudobníka a dramaturga Roberta Mankoveckého.

Čo som si odniesla z tohto predstavenia? Okrem dobrej nálady i puknutého gombíka na nohaviciach? Aj toto je jeden zo spôsobov ako si pripomenúť dejiny Slovenského národa.
Napísala K.O.M.

 

Čítať 7028 krát Naposledy zmenené nedeľa, 17 september 2017 22:28