piatok, 22 september 2017 16:31

Prvý jesenný folklórny večer v Dome tradičnej kultúry Gemera s folklórnou skupinou Radzim

Napísal(a) M. Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Prvý jesenný folklórny večer v Dome tradičnej kultúry Gemera s folklórnou skupinou Radzim z Vyšnej Slanej sa uskutočnil 20. septembra 2017. Skupina má vo svojom repertoári spracované zvyky rodinné, kalendárne, pracovné a spevácke čísla pre rôzne príležitosti. Medzi najkrajšie obyčaje patria svadobné a práve túto tému v netradičnom spracovaní mali diváci možnosť vidieť v jej podaní. Program vyplnili svojim rozprávaním nositeľky tradícií a zároveň remeselníčky Žofia Ďurišková, Zuzana Farkašová a Viera Vysoká.

Divákov najviac zaujali i pobavili spomienky na mladé roky najstaršej účastníčky, pani Ďuriškovej. 

„Cieľom tohto projektu je vytvoriť priestor nielen kolektívom, ale aj osobnostiam – remeselníkom a nositeľom tradícií, ktorí majú ľudové zvyky a obyčaje ešte v pamäti. Folklórne kolektívy ich využívajú pri tvorbe svojich programov, aby sa zachovali v autentickej podobe. Sme veľmi radi, že teraz prijali naše pozvanie také zaujímavé osobnosti a podelili sa o svoje spomienky, čím obohatili náš folklórny večer,“ uviedla Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.
Projekt U nás taká obyčaj organizuje Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, zariadenie Košického samosprávneho kraja s finančnou podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Mária Ferenczová
Foto: S. Lenkeiová, archív GOS

 

 

Čítať 6889 krát Naposledy zmenené piatok, 22 september 2017 16:36

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!