utorok, 03 október 2017 11:40

Anton Hykisch: Život spisovateľa je niečo ako štafetový beh Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pripravuje pre širokú verejnosť vo svojich priestoroch v stredu 11.10. 2017 o 17:00 hod. stretnutie so spisovateľom Antonom Hykischom. Podujatie sa uskutoční v rámci projektu Tajomstvá v literatúre, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Anton Hykisch - spisovateľ, autor literatúry faktu, publicista, esejista, dramatik, diplomat pochádza z Banskej Štiavnice. Rozpätie jeho tvorby je široké. Píše romány, poviedky, rozhlasové hry, scenáre, publicistiku, odborné články. Jeho fiktívne diela tematicky čerpajú z histórie i súčasnosti. Napísal množstvo kníh, z ktorých viaceré, najmä historické romány, boli preložené do niekoľkých jazykov a v zahraničí boli vypredané. 

Písať som začal ako vysokoškolák v Bratislave. Mali sme po krk povstaleckej a vojnovej literatúry. Pocity našej mladej generácie nikto nereflektoval. Rok 1956 bol počiatkom erózie komunistického režimu, prvým signálom liberalizácie. V novom mesačníku Mladá tvorba sme začali písať o sebe, o našich časoch, o našich pocitoch,“ povedal Hykisch a pokračoval: „Štúdium ekonómie bolo naozaj riešením z núdze. Od detstva ma zaujímala politika, história, novinárčina. Ale aj poznávanie nových ľudí, nových krajín. Rád píšem romány, ktoré môžem postaviť na pilieroch skutočnej reality. Fascinuje ma skúmanie, ako sa chovali konkrétni vládcovia v podmienkach moci nad inými ľuďmi,“ dodal spisovateľ. 

Anton Hykisch je členom Spolku slovenských spisovateľov, Slovenského centra PEN klubu a Klubu autorov literatúry faktu, bol podpredsedom Paneurópskej únie na Slovensku a je členom Svetovej futurologickej spoločnosti – World Future Society (USA). Je nositeľom viacerých významných ocenení. Prezident Slovenskej republiky mu prepožičal štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy (1998), je dvojnásobných nositeľom Ceny Egona Ervina Kischa za literatúru faktu (2005, 2007), Ceny Literárneho fondu za pôvodnú literárnu tvorbu (2009), Ceny Vojtecha Zamarovského za rok 2010, nositeľom Identifikačného kódu Slovenska (2012), Európskej ceny TREBBIA za celoživotné dielo (2013), Ceny Fra Angelico v kategórii slovesné dielo – za prínos kresťanských hodnôt do umenia za rok 2013 (2014) a Ceny AOSS a SSS za celoživotné dielo v oblasti prózy a publicistiky (2014).

V rozsiahlom autobiografickom románe Rozkoše dávnych čias zachytáva Hykisch časové rozpätie od súčasnosti naspäť do medzivojnových rokov – od mladosti svojich rodičov a svojho detstva, cez mnohé životné peripetie, až po súčasnosť. Nový román Verte cisárovi je kniha o vášni a túžbe po moci, kronika osudov ľudí, ktorí sa vzopreli každodennosti a usilovali sa zmeniť život okolo seba. Je situovaný do sklonku 18. storočia, v predvečer Francúzskej revolúcie (ide o voľné pokračovanie úspešného románu Milujte kráľovnú).
Prijmite pozvanie na stretnutie s týmto výnimočným velikánom slovenskej literatúry, ktoré sa uskutoční v stredu 11. októbra 2017 o 17:00 hod. v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3 a je pripravované v rámci projektu Tajomstvá v literatúre. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk, ktorý je hlavným partnerom projektu. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

 

Čítať 1443 krát Naposledy zmenené streda, 04 október 2017 09:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!