piatok, 13 október 2017 11:32

Interaktívny seminár v Rožňave zamerali na tému tradičného valchárstva a súkenníctva na Gemeri

Napísal(a) Gabriella Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 2. októbra 2017 sa konala v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave odborno-vzdelávacia aktivita – interaktívny seminár zameraný na tému tradičného valchárstva a súkenníctva na Gemeri – plstenie a splsťovanie. Účastníkmi seminára boli pedagógovia materských a základných škôl, záujemcovia z kultúrnych inštitúcií a remeselníckych združení. Jeho cieľom bolo vzdelávať pedagógov a vedúcich remeselníckych dielní v oblasti histórie týchto remesiel ako aj praktického využitia ich odkazu a zručnosti v súčasnosti.

Na Gemeri počas storočí prekvitalo nielen valchárstvo a súkenníctvo, ale aj príbuzné remeslá – klobučníctvo a gubárstvo. Priamo v Rožňave pôsobilo niekoľko súkenníckych, klobučníckych a gubárskych cechov, na ktorých činnosť odkazujú historické predmety – cechové pečiatky, truhlice, ako aj ďalšie cechové insígnie, ktoré v súčasnosti spravuje vo svojich fondoch Banícke múzeum v Rožňave. Ďalšie zbierkové predmety, ktoré slúžili ako súčasť tradičného odevu (guby, kabanice, surovice, grample a pod.), tvoria základ prezentačnej výstavy interaktívnej dielne. Exponáty z múzea dopĺňajú súčasné umelecko-úžitkové predmety z plste a fotografická dokumentácia pôvodných remesiel.

Kultúrno-vzdelávací seminár otvorila po úvodnej prezentácii múzejná pedagogička Baníckeho múzea v Rožňave Gabriella Badin, pričom detailnejšie predstavila jeho program, ktorý pozostával z teoretickej a praktickej časti. V rámci teoretickej časti si mohli účastníci vypočuť prednášku Mgr. Dóry Egyházi o histórii a súčasnosti spracovania ovčej vlny. Po nej nasledovala prehliadka výstavy zbierkových predmetov z fondov Baníckeho múzea v Rožňave a výrobkov z plste Dóry Egyházy a Istvána Vidáka, ktorú viedla Gabriella Badin.

Po teoretickej časti a diskusii prišla na rad praktická ukážka plstenia, ktorú predviedla lektorka podujatia Mgr. Dóra Egyházy a ktorá bola spojená so spoznávaním rôznych druhov vĺn. Lektorka zdôraznila dôležitosť ich kvality pre plstenie ako aj samotný remeselný výrobný proces.

Následne si v rámci interaktívnej tvorivej dielne mohli účastníci osobne vyskúšať proces ručného spracovania vlny a výrobu predmetov s pridanou umeleckou hodnotou. Tieto vyrábali z prírodnej vlny – v prírodných ako aj farebných prevedeniach. Pri práci sa živo diskutovalo o tomto zaujímavom remesle, ktoré v súčasnosti zažíva renesanciu práve v oblasti úžitkového umenia (plstené predmety).

Naším cieľom bolo inšpirovať účastníkov pre širšie využitie ovčej vlny pre aktivity v materských a základných školách, kultúrno-vzdelávacích a sociálnych inštitúcií. Na základe záujmu o náš odborný seminár a aktívneho prístupu účastníkov veríme, že cieľ bol aj splnený. V tvorivej dielni pri plstení účastníkom okrem lektorky asistovali ďalší pracovníci Baníckeho múzea v Rožňave, Ingrid Liptáková a Martin Kováč.

Odbornými garantmi Živého múzea VI. sú Mgr. Angela Czintelová, etnológ a István Vidák, majster ľudového umenia a člen Maďarskej akadémie umenia.
Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Gabriella Badin

 

 

Čítať 1327 krát Naposledy zmenené nedeľa, 15 október 2017 14:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!