utorok, 07 november 2017 23:51

Tradičná výroba modrotlače v Dome tradičnej kultúry Gemera

Napísal(a) Mgr. Mária Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave v rámci Zimného festivalu zvykov a obyčají Gemera ROK NA GEMERI pripravuje opäť zaujímavý workshop, v súčasnosti veľmi atraktívnej a vyhľadávanej textilnej techniky – výroby modrotlače, ktorý sa uskutoční dňa 21. novembra od 17.00 hodiny v Dome tradičnej kultúry Gemera.


Modrotlač patrí dnes medzi jednu z najzachovalejších a najcennejších techník zdobenia látok. Nie je celkom jasné, či je modrotlač tradičný slovenský spôsob úpravy látky, ale existujú dôkazy z dávnej histórie, že sa u nás vyrábala. Modrotlač prenikla do ľudového odevu, vzory sa v jednotlivých regiónoch líšili a bola to veľmi obľúbená metóda, ktorá žiaľ takmer zanikla. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia začal záujem o modrotlač výrazne klesať, a tak sa Stanislav Trnka, posledný výrobca modrotlače, musel prispôsobiť iným módnym trendom. Nevyšiel mu pokus urobiť z dielne múzeum modrotlače a tak pevne veril, že sa raz výroba modrotlače uplatní v jeho rodine. Uplatnila sa, venuje sa jej jeho vnuk – Peter Trnka v novovybudovanej dielni v Ivanke pri Dunaji.
„Jedinečná príležitosť spoznať modrotlačovú výrobu, ako aj možnosť vyskúšať si ju naživo, ako používať tradičné drevené formy, či následné farbenie za studena v modrom farbive – indigu, to všetko Vám ponúka Dom tradičnej kultúry Gemera a hosť Peter Trnka, významný pokračovateľ tradičnej modrotlačiarenskej výroby na Slovensku,“ približuje zámer workshopu pre dospelých Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska.
Záujemcovia o túto techniku budú mať možnosť vzhliadnuť aj výstavu modrotlače, ktorá bude sprístupnená v Dome tradičnej kultúry Gemera dňa 22. novembra 2017 počas folklórneho večera U nás taká obyčaj.
Mgr. Mária Hlaváčová

Poznámka: 0915 884 135 - Nahlasovanie sa na workshop do 20.11. 2017 (počet záujemcov limitovaný). Účastnícky poplatok: 10,-€

Čítať 2037 krát Naposledy zmenené nedeľa, 12 november 2017 15:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!