sobota, 11 november 2017 15:05

Slovenské mitrovanie prilákalo do obce Veľké Teriakovce tisícky návštevníkov

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Slovenské mitrovanie prilákalo do obce Veľké Teriakovce tisícky návštevníkov, hoci mu počasie neprialo tak ako po minulé roky. V sobotu 21. októbra 2017 bola na Salaši pod Maginhradom ukončená pastierska sezóna, nechýbali ukážky prác na salaši, baranie špeciality, kultúrny program a viacero sprievodných aktivít.

Valaské hody, nazývané mitrovanie, sa viažu k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Ide o starý zvyk spojený s ukončením pastierskej sezóny, kedy sa bačovia a valasi vracali do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syr a oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie sa s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev. Podobne to prebiehalo aj v sobotu 21.10. na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach.

Ukážky prác na salaši

Význam pastierstva a všestranné využitie oviec priblížili návštevníkom ukážky strihania oviec, spracovania ich mlieka v podobe syra, bryndze, pareníc či žinčice, ako aj ukážka spriadania ovčej vlny. V rámci súťaže vo varení baraních špecialít prebiehala ukážka spracovania a neskôr aj ochutnávka jahňacieho mäsa na rôzne spôsoby. Novinkou bola škola varenia v podaní talianskeho kuchára, ktorý pripravoval jahňacie ražniči priamo pred očami divákov. Súčasťou dopoludňajšieho programu bola aj výstava plemenných oviec a kôz či súťaže v pílení dreva a pití žinčice.

Remeselný a farmársky jarmok

S pastierstvom súviseli aj ďalšie remeslá ako napríklad výroba dreveného bačovského riadu, pletenie pastierskych bičov či výroba pastierskych káps. Okrem nich boli na jarmoku zastúpené aj ďalšie remeselné výrobky, včelárske produkty, mliečne i mäsové výrobky.

Pastierstvo v rozprávke

V neďalekom vodnom mlyne sa udomácnila dvojica veselých valachov Maťko a Kubko zo známej slovenskej rozprávky Pásli ovce valasi, ktorú si mohli malí aj veľkí návštevníci pripomenúť formou premietania alebo prostredníctvom výstavy. V nej mohli vidieť predmety súvisiace s pastierstvom tak, ako boli zobrazené v rozprávke i tak, ako vyzerajú v skutočnosti.

Špeciality z baraniny

Na svoje si prišli aj milovníci tradičného i netradičného jedla z baraniny. Porota hodnotila nielen vzhľad, chuť, vôňu a konzistenciu, ale aj servírovanie jedla. Spomedzi šiestich súťažných družstiev cenu kuchára získalo družstvo MIGI TEAM, ktoré pripravilo baraní guľáš s fazuľou v bochníku. Cenu za tradičnú špecialitu získal Mikroregión Rimava a Rimavica za varenú baraninu a cenu za netradičnú špecialitu si odnieslo družstvo ZRPŠ, ktoré pripravilo španielsku paellu.
Okrem toho si mohli návštevníci pochutnať na pečenom baranovi na ražni.

Už je Mitra aj po Mitre...

Takmer na každom kroku bolo možné vidieť a počuť hudbu, tance a piesne valaskej kultúry. Pódium pri Pastierni patrilo v poobedňajších hodinách malým tanečníkom z detských folklórnych súborov Lieskovček a Podkovička z Rimavskej Soboty, ale aj folklórnym súborom Rimavan z Rimavskej Soboty a Vepor z Klenovca. Pastiersku náladu navodili aj fujaristi a heligonkári z rôznych kútov regiónu Gemer-Malohont, Mužská spevácka skupina Dubina z Rožňavy a Mužská spevácka skupina FS Vepor z Klenovca, ktorí sa predstavili aj v hlavnom programe. O nezabudnuteľný zážitok sa postaral aj Folklórny súbor Očovan z Očovej. Bodku za programom dali partie bačov a valachov prichádzajúce na pódium, kde sa symbolicky vyúčtovali s majiteľom oviec a fakľovým sprievodom spoločne vyprevadili návštevníkov podujatia.
Celým programom sprevádzal Marián Čupka a jednotlivé časti programu dopĺňal salvami z historických zbraní Hornoliptovský kurucký regiment.

Poďakovanie

Aj napriek nepriazni počasia sa nám vďaka dvom stovkám účinkujúcich a remeselníkov podarilo priblížiť návštevníkom podujatia význam ovčiarstva ako špecifickej súčasti tradičnej ľudovej kultúry a zvyky s ním spojené.
O prípravu a priebeh podujatia sa staralo viac ako 30 dobrovoľníkov z rôznych obcí a miest nášho regiónu, ktorým ďakujeme za ich ochotu, čas a pomoc pri zachovávaní tradícií a šírení dobrého mena regiónu.

Organizátormi podujatia boli Miestna akčná skupina MALOHONT, Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce a Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote. Odborným garantom podujatia bola Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Banskobystrický samosprávny kraj a obec Veľké Teriakovce.
Ing. Miroslava Vargová

Fotografie: Peter Poboček

(Zdroj: http://malohont.sk)

 

Čítať 1827 krát Naposledy zmenené utorok, 14 november 2017 13:06

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!