štvrtok, 23 november 2017 19:50

Tohto roku prinesie Betlehemské svetlo mieru z Jaskyne narodenia dvanásťročný Tobias Flachner

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Tohtoročné Dieťa svetla pochádza z rakúskej dediny Hochburg-Ach, v ktorej sa narodil aj autor koledy Tichá noc. Dvanásťročný mladý dobrovoľný hasič Tobias Flachner odpálil 24. novembra 2017 v Jaskyni Narodenia Betlehemské svetlo mieru. Odpaľovanie Betlehemského svetla je už 30-ročnou tradíciou, vďaka ktorej sa v celej Európe šíri posolstvo mieru.

Obecný hasičský zbor zo spomínanej hornorakúskej obce bol oslovený, aby nominoval Dieťa svetla, pretože už takmer 20 rokov podporuje tradíciu Betlehemského svetla. Nominovali práve Tobiasa Flachnera, ktorý navštevuje 2. ročník rakúskej strednej školy, ktorú navštevujú deti od desiatich rokov. „Dôležitá je pre mňa súdržnosť a ochota pomôcť, kde je to potrebné,“ zdôvodňuje Tobias, prečo sa rozhodol pridať k dobrovoľným hasičom. 

svetlo zeleznica 1Každý rok sa hľadá v Hornom Rakúsku Dieťa svetla pokoja, ktoré sa v uplynulom roku vyznamenalo svojou pomocou, povšimnutiahodným správaním, aby odpálilo Svetlo mieru z Betlehemu a letecky ho dopravilo do Linzu. Odtiaľ sa tento žiariaci symbol Vianoc ďalej šíri do už viac ako 30 európskych krajín. Milióny ľudí po celej Európe tak majú možnosť získať, uchovávať si a posielať ďalej tento symbol vianočného pokoja.

V roku 2017 príde na Slovensko Betlehemské svetlo v podvečerných hodinách 16. decembra, kedy ho po 14-tej hodine na slávnostnej ekumenickej ceremónii vo Viedni odpália zástupcovia Slovenského skautingu. Aj tentokrát prinesie toto Svetlo lásky a pokoja Družina roka – tento rok družina Svetlušiek z Popradu.

Dobrovoľní hasiči z Jelšavy už 4-krát prinesú v sobotu 23. decembra 2017 Betlehemské svetlo do príbytkov obyvateľov mesta zo železničnej stanice v Plešivci. Prvá cesta so svetlom bude viesť do Zariadenia opatrovateľskej služby, kde aj touto cestou potešíme prevažne ležiacich obyvateľov zariadenia. V popoludňajších hodinách si budú môcť záujemcovia odpáliť Betlehemské svetlo na Hasičskej zbrojnici.

Ďalšia púť Betlehemského svetla v Jelšave bude pokračovať na Štedrý deň – v nedeľu 24. 12. 2017 o 9.00 hod – do Rímsko-katolíckeho kostola sv. Petra a sv. Pavla na svätú omšu.

Dúfam, že sa k nám pripoja viacerí a stretneme sa v Plešivci na železničnej stanici. Čas príchodu vlaku ešte upresníme.

(GJ )

Čítať 1542 krát Naposledy zmenené pondelok, 27 november 2017 10:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!