streda, 29 november 2017 14:36

Výjazdovou tvorivou dielňou ukončili Živé múzeum VI.

Napísal(a) Gabriella Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Počas októbrových dní sme v rámci projektu Živé múzeum VI. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave usporiadali odborno-vzdelávacie semináre pre pedagógov a zástupcov školských, kultúrno-vzdelávacích a sociálnych inštitúcií. Témou seminárov bolo tradičné valchárstvo a súkenníctvo na Gemeri – plstenie a splsťovanie.

U odbornej verejnosti semináre mali veľmi dobré ohlasy. Účastníci sa k nám následne vracali so svojimi skupinami (alebo sme ich navštívili my na základných školách v rámci výjazdových tvorivých dielní); pod naším odborným dozorom implementovali edukačný program a zdokonaľovali sa v tejto zaujímavej technike. Za jeden deň sa nedá všetko naučiť, a preto sme pripravili špeciálny program, ktorý pozostával z viacerých fáz náučného charakteru. Skupiny si najprv vypočuli etnografickú prednášku, prezreli si interaktívnu výstavu a až potom pristúpili k samotnej tvorbe. Prácu s ovčou vlnou – plstenie viedli pedagógovia, ktorí svojim skupinám vysvetlili vlastnosti ovčej vlny ako aj postup pri práci s týmto materiálom. Vyhotovili sa tak veľmi krásne plstené predmety, ako sú puzdrá na mobilné telefóny, peňaženky, ozdoby na ceruzky, zaplstené mydielka, rôznofarebné kvietky. Po práci s materiálom si nadobudnuté znalosti zopakovali pri náučných hrách. Mohli si vyskladať slová používaných predmetov a pojmov remesla, vyplniť tematické pracovné listy a vytvoriť vlastné návrhy ozdôb. V závere sa mohli deti uvoľniť pri hre s labyrintom.

S pedagógmi pri implementačnom programe odborne spolupracovali múzejný pedagóg Gabriella Badin, etnograf múzea Martin Kováč a lektorka Ingrid Liptáková.
Týmto sme naplnili náš cieľ tohto edukačného programu. Základy plstenia si osvojovali skupinky pod vedením vlastných vyškolených učiteliek a táto skutočnosť nás nesmierne teší a dáva energiu do ďalšej práce.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Gabriella Badin

 

Čítať 1186 krát Naposledy zmenené streda, 29 november 2017 16:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!