streda, 29 november 2017 16:43

Výstava Rozprávkové múzeum, ktorú otvorili v Rožňave, približuje bábkarstvo so svojbytným prejavom umelcov slovenskej moderny

Napísal(a) Mgr. Zuzana Kaličiaková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Galérii Baníckeho múzeu v Rožňave vernisážou otvorili 23. novembra 2017 výstavu pod názvom Rozprávkové múzeum, ktorú pripravili v spolupráci so SNM Múzeom bábkarskych kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň. Výstava je určená pre širokú laickú verejnosť s prihliadnutím na detského návštevníka. Približuje bábkarstvo so svojím svojbytným prejavom umelcov slovenskej moderny a ich tvorbu pre inštitucionálne bábkové scény.

Výstava napriek orientácií predovšetkým na laickú a detskú verejnosť nepostráda aj dôležité historické skutočnosti vzniku a vývoja profesionálnych tzv. kamenných bábkových divadiel na Slovensku. V 50. rokoch začali vznikať profesionálne bábkové divadlá – štátne inštitúcie, ktoré dostali od štátu divadelné budovy, dielne, administratívu a začali vytvárať profesionálne podmienky pre novú generáciu umelcov v oblasti bábkového divadla. Prvými členmi týchto umeleckých súborov boli väčšinou ochotnícki bábkari, no postupne začali do týchto divadiel prichádzať absolventi Katedry bábkarstva Divadelnej fakulty AMU v Prahe, medzinárodne známej bábkarskej školy. Prvé profesionálne bábkové divadlo na Slovensku vzniklo v Žiline v roku 1950, ďalšie v Nitre v roku 1951, v Bratislave (1957), v Košiciach (1959) a posledné v Banskej Bystrici v roku 1960.

Posledná časť výstavy je interaktívneho charakteru, ktorá poskytuje návštevníkovi „zžiť sa s bábkou“, naučiť sa vodenie bábky a zahrať si samotné bábkové divadlo v maňuškovej scéne. Interaktívny priestor bude obsahovať predmety, s ktorými sa môže návštevník oboznámiť a taktiež voľne manipulovať (bábková divadelná scéna s bábkami). Výstava potrvá do 24.1.2018.

Mgr. Zuzana Kaličiaková
kurátorka
Foto: archív BM

 

 

Čítať 6819 krát Naposledy zmenené streda, 29 november 2017 17:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!