Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 03 december 2017 00:14

Uvili nám jednu obrovskú kyticu ľudových obyčají, tradícií a remesiel opradených spevom i tancom folklórneho Gemera Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Folklórny festival Rok na Gemeri vyvrcholil v posledný novembrový týždeň v Rožňave slávnostným galavečerom, ktorý organizátori tradične nazvali Čo starí pamätajú, mladí zachovajú. Pre veľký záujem divákov o podujatie uskutočnili sa v sobotu 26. novembra 2017 dokonca dve vystúpenia v divadelnej sále OKC v Rožňave. Predstavili sa tu nám už známe folklórne skupiny: Bučina z Pače, Bystränky z Rožňavského Bystrého,

Genšenky z Honiec, Lehoťanka z Čiernej Lehoty, Hôra z Rejdovej, Radzim z Vyšnej Slanej, Stromíš z Vlachova, Dolina z Gemerskej Polomy, folklórne súbory Dubina a Haviar z Rožňavy a sólisti.

Hlavným hosťom večera bola ženská spevácka skupina Trnki a ľudová hudba Mira Kapca z Banskej Bystrice. Dôkaz toho, že zanechali u mnohých účastníkov festivalu väčšinou pozitívny ohlas, bolo možné vidieť na sociálnych sieťach predovšetkým v podobe zaujímavých obrázkov z tohto podujatia.

Tomuto večeru patril tiež premyslene pripravený celotýždenný program, ktorý sa odohrával v Dome tradičnej kultúry Gemera. Aj keď v zásade pokračoval v duchu prvých podujatí Roku na Gemeri, ktorých podstatná časť z ich doterajšej histórie sa uskutočnila v obci na hornom toku Štítnického potoka v Slavošovciach, dostal nový impulz tak v rozšírení podujatí charakteristických na každý jeden deň od pondelka do piatka, ako aj v účasti zaujímavých osobností i kolektívov. Záujemcovia o ľudový folklór i tradície sa napr. mohli oboznámiť s výrobou modrotlače, ktorá bola v minulosti pomerne rozšírená. Prišiel ju pripomenúť odborník naslovovzatý Peter Trnka z Ivanky pri Dunaji. Veselú rodinu zvonkárov zo Šumiaca a Rejdovej reprezentovali ich najväčší zberatelia Mikuláš Gigac a Michal Molčan. Sálu správne ozvučili spolu so svojou spevavou ženskou družinou. Na spomínanej pôde zúčastnení privítali aj vzácnych hostí z Podpoľania. Boli medzi nimi finalisti televíznej súťaže Zem spieva, ktorí prijali pozvanie do Rožňavy a predviedli sa tradičnými rozkazovačkami, ktoré boli typické pre tento región. Iste si pamätáte mená ako Paľáčovci a Rozkazovači z Hrochote. Svoje umenie prišla ukázať aj známa speváčka Tatiana Slabejová s ľudovou hudbou Mira Kapca. Diváci mali čo robiť, aby sa udržali na stoličkách iba počúvať, či pospevovať si s nimi.

Keď k tomu čo som spomínal, pripojím ešte ďalšie aktivity, ktoré sprevádzali zimný folklórny festival, uvije sa nám jedna obrovská kytica ľudových tradícií a remesiel opradených spevom i tancom folklórneho Gemera, ktorú pripravili naši folkloristi na záver kalendárneho roku. Boli to dielne, ktoré poslúžili najmä najmladšej generácii, aby sa mohla oboznámiť hneď od mladého veku s tým, čomu sa venovali ich starí otcovia a matere v dávnej minulosti. Naši školáci pracovali so zaujímavými aktivitami. V textilnej dielni v priebehu týždňa pripravili pre nich učenie sa zápästkovej technike, výrobu modrotlačenásteniek v tradičnej domácnosti. V muzikantskej dielni napríklad vzácni hostia, Lukáš Janoška z Pohorelej a Gabriel Farkaš zo Silickej Brezovej, naučili deti vyrábať samozvučné hudobné nástroje, furmanské biče a zvonce. Tento rok po prvýkrát sprístupnili aj gastronomickú dielňu, kde si deti s nositeľmi tradícií vyskúšali ako sa vyrábajú syrové výrobky a špeciality z Rožňavského Bystrého. Hrnčiarska dielňa dala priestor manželom Drímajovcom, ktorí predstavili belujské hrnčiarstvo. Počas týždňa sa niektorí tiež oboznámili s výrobou hlinených zvončekov.

Vďaka hlavnému organizátorovi Roku na Gemeri Gemerskému osvetovému stredisku v Rožňave sme aj tohto roku mali čo vidieť, počuť a naučiť sa veľa z toho všetkého, čo sa v minulosti šírilo naším krásnym regiónom prostredníctvom jeho šikovných a múdrych ľudí.
Máme za sebou teda krásny týždeň v podobe 23. ročníka Zimného festivalu zvykov a obyčají Gemera nazvaného Rok na Gemeri.
MG od
Fotografie: Peter Poboček

 

 

Čítať 1732 krát Naposledy zmenené sobota, 09 december 2017 00:44

Galéria obrázkov