Vytlačiť túto stránku
piatok, 15 december 2017 13:06

Nová prezentácia poľnej šachtovej pece

Napísal(a) PhDr. Ing. Jaroslava Neubauerová, PhD.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V katastri obce Gemerský Sad, časť Nováčany, okres Rožňava, sa v roku 1982 archeológom podarilo lokalizovať presnú polohu zaniknutej stredovekej osady Somkút. Archeologickou činnosťou odkryli poľné šachtové pece, ktorých vnútorný priestor mal hruškovitý tvar a bol veľmi kvalitne vymazaný so žiaruvzdornou hlinou. Predpokladá sa vzhľadom na veľkosť a na prostredie kde boli nájdené, že mali svoju úlohu vo výrobnom procese. Charakteristickými nálezmi vo výplni spodnej časti objektu boli hlinené dýzne, ktoré slúžili k vháňaniu vzduchu do pecí.

gsad železiarska taviaca pec 2Vo výplni objektov sa našlo pomerne veľké množstvo úlomkov keramiky, ktoré na základe farby a povrchu môžeme zaradiť do 11.-12. storočia.

Vzhľadom k tomu, že železiarske šachtové pece znamenajú dôležitú etapu vo vývoji hutníctva železa nášho regiónu, tento exponát považujeme pre svoj vek aj hodnotu za unikátny. V súčasnosti pec prešla odborným ošetrením - reštaurovaním, je osadená v novom drevenom debnení s presklením vo vrchnej časti. Pec bude súčasťou novej Expozície baníctva a hutníctva Gemera.
Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
PhDr. Ing. Jaroslava Neubauerová, PhD.

 

Čítať 2256 krát Naposledy zmenené streda, 20 december 2017 17:47