pondelok, 18 december 2017 20:09

Dom tradičnej kultúry Gemera v Rožňave rozvoniaval škoricou a vanilkou, ozývali sa v ňom koledy a vianočné piesne Doporučený

Napísal(a) M. Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V stredu 13. decembra v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave rozvoniavala škorica a vanilka, ozývali sa koledy a vianočné piesne v podaní folklórnych kolektívov z horného Gemera. Organizátor Gemerské osvetové stredisko v Rožňave pripravilo pre svojich priaznivcov stretnutie s vianočnými tradíciami z Gemera v rámci projektu U nás taká obyčaj..., ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Martina Dudášová v úvode priblížila život v našich dedinách v predvianočnom období, kedy bývajú dni krátke a noci dlhé čo naši predkovia pripisovali zlým silám, pred ktorými sa chránili rôznymi magickými úkonmi. Ale boli to aj dlhé večery naplnené prácou a rôznymi zábavami mládeže počas adventu i jeho duchovná stránka prípravy na Ježišov príchod.
Folklórne kolektívy Hôra z Rejdovej, Gočovan z Gočova, Bystränky z Rožňavského Bystrého, Haviarik, Dubina a Haviar z Rožňavy ľudová hudba Ondreja Hlaváča, nositeľka tradícií Mária Brdárska Janoška z Rejdovej, Štefan Gerža z Rožňavy, Ondrej Uhrín z Rožňavského Bystrého a ďalší sólisti svojim programom sprítomnili časy minulé, keď aj v gemerských obciach počas sviatkov všetci si chodili navzájom vinšovať a spievať.

„Sme veľmi radi, že sa nám v našich multifunkčných priestoroch podarilo pripraviť takú príjemnú atmosféru naplnenú láskou k tradíciám, ktorá vyžarovala nielen z účinkujúcich, ale aj z divákov, za čo im úprimne ďakujem,“ doplnila Mgr. Helena Novotná riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

M. Ferenczová
Foto: archív GOS

 

Čítať 1681 krát Naposledy zmenené pondelok, 18 december 2017 20:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!