piatok, 29 december 2017 11:07

Drumble z hradov Širkovce – Kapla a Hodejov ako predmet mesiaca január 2018 Doporučený

Napísal(a) PhDr. Alexander Botoš
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote v rámci „Predmetu mesiaca január“ predstaví drumble z obdobia 15. – 16. storočia, objavené počas archeologických výskumov na hrade Širkovce - Kapla a Hodejov. Vystavené budú v priestoroch Gemersko-malohontského múzea od 2. do 31. januára 2018. 

 

V zbierkovom fonde archeológia sú evidované pre archeológiu netypické zbierkové predmety, hudobné nástroje - drumble. Jedna z prezentovaných drumblí bola objavená počas archeologického výskumu na zaniknutom hrade Širkovce – Kapla, ktorý bol vykonaný v roku 2013, pod vedením archeológa Alexandra Botoša. Druhá drumbľa pochádza z hradu Hodejov, ktorú v roku 1962 objavil Gejza Balaša, počas archeologického výskumu hradu. Prezentované drumble pochádzajú z obdobia neskorého stredoveku až včasného novoveku (15. – 16. storočie).

Drumble sa vyrábali z kovu, dreva a z kostí. Najstaršie kovové drumble sa objavujú v západnej Európe už v 12. storočí. Drumble sa na území Slovenska objavujú až v období neskorého stredoveku, približne od 15. storočia. Drumble sa vyskytujú predovšetkým ako archeologické nálezy na stredovekých hradoch, kde sú dokladom zábavy a krátenia si dlhej chvíle hradných posádok.

Drumbľa je lamelkový, prstom rozkmitávaný samozvučný hudobný nástroj. Skladá sa z malého otvoreného kovového rámika, ktorý býva cibuľovitého alebo podkovitého tvaru. Rámik vyúsťuje do dvoch otvorených ramienok, medzi ktorými je umiestnený dlhý oceľový jazýček, ktorý prechádza osou nástroja.

Pri hre na tento hudobný nástroj drží hráč drumbľu jednou rukou tak, aby sa rovnobežné konce opierali o zuby alebo pery hráča. Jazýček drumble vyčnievajúci von z úst hráča, tak môže voľne kmitať.

PhDr. Alexander Botoš

 

Čítať 2865 krát Naposledy zmenené piatok, 29 december 2017 11:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!