sobota, 10 február 2018 14:03

Január sa aj v našom regióne niesol v znamení osláv 73. výročia oslobodenia od fašizmu v druhej svetovej vojne

Napísal(a) MG od + mm
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Koniec januára tohto roku sa aj v našom regióne niesol v znamení významného výročia oslobodenia od fašizmu v druhej svetovej vojne. Uplynulo už 73 rokov, čo na územie Gemera vstúpili vojenské jednotky Červenej armády podporované vojskami 4. rumunskej armády, aby očistili náš región od ustupujúcich nacistických jednotiek. O spomienkových oslavách oslobodenia, ktoré sa uskutočnili v spomínanom mesiaci v mestách Rimavská Sobota a Tornaľa, ale tiež v menších mestečkách a obciach, kde si občania uctili padlých hrdinov oslobodzovacích bojov, sme vás informovali v predchádzajúcich dňoch. Podobné oslavy boli aj v Revúcej a v Dobšinej.

V okresnom meste v Rožňave sa spomienkové oslavy uskutočnili 23. januára 2018 na Námestí baníkov. Ako sme sa dozvedeli od podpredsedu Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Milana Malčeka, "položením kvetov a spomienkových vencov si viac ako 15 zástupcov štátnej, verejnej správy, občianskych združení, politických strán, základných a stredných škôl uctilo pamiatku padlých vojakov pri oslobodzovaní regiónu. Prihovoril sa im primátor Rožňavy Pavol Burdiga, ktorý vyzdvihol zásluhy Červenej armády na porážke fašizmu a poukázal na zverstvá, ktoré priniesla do mesta a jeho okolia vojna. 

rv 73 48 1Predstaviteľmi mesta bol vyzdvihnutý prínos Oblastného výboru SZPB v Rožňave a ZO SZPB partizána Tótha Rožňava, ktoré sa každoročne spolupodieľajú na organizovaní regionálnych osláv. Za SZPB vystúpil podpredseda OblV SZPB Milan Malček, ktorý chronologicky pripomenul jednotlivé etapy oslobodzovania mesta Rožňava a okolitých obcí. Zároveň prítomným poskytol nahliadnutie do mapy, ktorú sám spracoval na základe historických dokumentov a podľa rozprávania očitých svedkov oslobodzovania, napr. Štefana Mixtaja, Prišky Jevtušenkovej z Rožňavy a Milana Sajenka zo Slavošoviec.

rv 73 46 1Na mape sa účastníci mali možnosť presvedčiť, aká dôležitá bola zo strategického hľadiska v decembri 1944 až januári 1945 obrana miest Rožňava a Plešivec, ktorej súčasťou bola aj Silická planina. O zdokumentované udalosti na mape prejavili najväčší záujem príslušníci Ozbrojených síl SR a pedagogickí pracovníci so žiakmi základných a stredných škôl."

dob P1290102 1Dobšiná - V pondelok 29. januára 2018 aktom kladenia venca pred budovou Mestského úradu v Dobšinej si uctili pamiatku bojovníkov proti fašizmu pri príležitosti 73. výročia oslobodenia mesta. Po úvodnej básni a uvítacom príhovore primátora mesta Jána Slováka sa prítomným prihovoril predseda ZO SZPB v Dobšinej pán František Novotný, ktorý vo svojom príhovore priblížil priebeh oslobodenia. (Zdroj: mestodobsina.sk)

gp 73 IMG 2700 1Gemerská Poloma Je utorok 23. január 2018. Pravé poludnie - krásny deň. Na námestí SNP pri pamätnej tabuli stoja obyvatelia obce, ktorí svojou účasťou prišli vzdať úctu osloboditeľom našej obce spred 73 rokov. K pamätnej tabuli osadenej na budove OcÚ spoločne prikladajú veniec zástupcovia obyvateľov obce. (zdroj: gemerskapolooma.sk)

ra 73 i 4895689Revúca - Vo štvrtok predpoludním, 25. januára 2018 sa v okresnom meste stredného Gemera Revúcej pri pamätníku na Námestí slobody konala spomienková slávnosť pri príležitosti osláv 73. výročia oslobodenia mesta. Osláv sa zúčastnili: primátorka mesta Eva Cireňová, zástupca primátorky mesta a poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja Július Buchta, prednosta Okresného úradu Revúca Peter Balogh, predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Revúcej Ján Kochan, poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Kolesár, ďalší pozvaní hostia, zástupcovia mesta, členovia Základnej organizácie SZPB v Revúcej, žiaci a študenti revúckych škôl. Prvé jednotky oslobodzovacej armády vstúpili do chotára Revúcej 23. januára 1945. Ustupujúce nemecké vojská počas bojov o mesto zničili elektráreň, pílu, podpálili sklady a vyhodili most v meste. Ráno 25. januára 1945 sovietski a rumunskí vojaci 2. ukrajinského frontu mesto oslobodil a začala sa dlhá cesta sčítavania strát a obnovy zničenej Revúcej. (zdroj: revuca.sk)

tis 73 2Tisovec - Občania Tisovca si dňa 28. januára 2018 pri Pomníku SNP na Námestí Dr. Vladimíra Clementisa pripomenuli 73. výročie oslobodenia. Organizátormi slávnostnej pripomienky výročia boli mesto Tisovec a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. Na pripomienke výročia sa zúčastnila delegácia z družobného mesta Tăuții-Măgherăuș v Rumunsku, ktorú viedol primátor mesta pán Anton Ardelean. Uctiť pamiatku obetí si prišli aj poslanci MsZ v Tisovci, členovia SZPB v Tisovci a Rimavskej Píly. Prítomní boli aj zástupcovia Klubu vojenskej histórie Ostrô na čele s Andrejom Kováčom, ktorí v historických rumunských uniformách držali čestnú stráž a vystrelili čestnú salvu. Hymny – rumunskú, slovenskú i európsku – ako i Pochod hrdinov zahrali členovia dychovej hudby Fanfara Stibina z Rumunska.

MG od + mm

Fotografie: DMS Rožňava, mestodobsina.sk, Ondrej Greško, K. Kvetková, M. Slabej. 

Čítať 1779 krát Naposledy zmenené pondelok, 12 február 2018 17:55

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!