streda, 28 február 2018 23:21

Programová ponuka GMM na marec 2018 s množstvom výstav

Napísal(a) Mgr. Martina Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Počas marca 2018 si návštevníci Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote môžu pozrieť výstavu „Dieťa a jeho svet“, súčasťou ktorej sú rôzne sprievodné hravé aktivity. Novinkou bude výstava výtvarníka Rolanda Neupauera „Nesúvislosti“ a výstava „Vesmír očami detí“. Predmetom mesiaca marec bude preparát vtáka chochláča severského. V rámci Týždňa slovenských knižníc sa uskutoční beseda s archeológom múzea – PhDr. Alexandrom Botošom, autorom knihy „Rimavská Sobota vo svetle archeológie a archeologických nálezov“.
Prvá výstava v roku 2018 bude patriť tvorbe súčasného maliara Mgr. art. Rolanda Neupauera (*1980), pôsobiaceho v Krásnohorskom Podhradí. Vernisáž výstavy s názvom

Nesúvislosti sa uskutoční 8. marca o 15.00 hod. Napriek ťažkej chorobe patrí Roland Neupauer k výrazným individualitám s veľkým tvorivým potenciálom, ktorý prináša nový a svieži prístup k maliarskemu spracovaniu aktuálnych tém. Neupauer je absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ateliér prof. Jána Bergera. V súčasnosti sa venuje vlastnej voľnej tvorbe, v ktorej reflektuje svoje domáce prostredie a subjektívne vnímanie vnútorných i vonkajších podnetov pôsobiacich na jeho osobnosť. Maľba sa v jeho prípade stala určitou formou terapie a možnosťou bezprostredného prejavu a vyjadrenia myšlienok, ideí a názorov. Rimavskosobotské publikum sa s jeho tvorbou mohlo už zoznámiť v priestoroch Mestskej galérie, kde mal autorskú výstavu v roku 2014 a niekoľkokrát sa dostal aj do výberu Bienále maľby. S odstupom času však prichádza s výberom nových diel, prostredníctvom ktorých je možné sledovať posuny a smerovanie autora v rámci abstraktnej maľby. Výstava potrvá do 31. mája 2018.

O deň neskôr, 9. marca 2018 o 14.30 hod. sa v priestoroch múzea uskutoční vernisáž výstavy Vesmír očami detí, ktorú každoročne pripravuje Hvezdáreň v Rimavskej Sobote. Výstava je tradičnou súťažnou prehliadkou výtvarnej tvorby detských prác žiakov základných a materských škôl okresu Rimavská Sobota s tematikou vesmíru. Odborná porota vyhodnotí a v čase vernisáže odmení najlepšie práce, ktoré postupujú do celoštátneho kola v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove. Výstava potrvá do 29. apríla 2018.

Do konca apríla 2018 je k dispozícii výstava Dieťa a jeho svet, ktorá návštevníkov predstaví obdobie narodenia, krstu, predškolský a školský vek, detský odev, nábytok a v neposlednom rade aj hračky a hry v tradičnom dedinskom a z časti aj v mestskom prostredí regiónu Gemer-Malohont. Súčasťou výstavy je detský kútik s rôznymi hračkami a sprievodná aktivita Hádanková súťaž a hravé obrázky, ktorú tvorí kvíz s otázkami, na ktoré odpovede nájde návštevník v textovej časti výstavy a ďalej sú to hravé obrázky, ktoré treba doplniť a vymaľovať. Aktivita je vhodná pre skupiny žiakov materských, základných i stredných škôl a rovnako aj pre rodiny s deťmi.

Do 29. marca 2018 sme predĺžili výstavu „Malenkij robot“ (1945 - 1949). V zajatí sovietskych lágrov, prezentuje výsledky výskumu Vladimíra Lehotaiho z Uzovskej Panice. Prostredníctvom výstavy návštevníci získajú informácie o živote v lágroch a o osobných príbehoch niektorých účastníkov z obcí a miest ako Veľký Blh, Uzovská Panica, Štrkovec, Včelince, Abovce, Hubovo, Lenka, Riečka, Kráľ a Tornaľa. Súčasťou výstavy je premietanie dokumentárneho videofilmu Ártatlan bűnösök. Gömöriek a szovjet lágerekben /Nevinní vinníci. Gemerčania v sovietskych lágroch/.

Predmetom mesiaca marec bude dermoplastický preparát chochláča severského, ktorý patrí k tým druhom vtákov, pre ktoré je v zimnom období Slovensko „teplou krajinou“. Chochláče severské hniezdia v Škandinávii a na severe Ruska. V zime sa živia rôznymi bobuľami, hlavne jarabinou. V čase jej nedostatku podnikajú tzv. invázie do strednej, západnej a južnej Európy, teda aj na naše územie. Môžeme ich spoznať podľa typického chochola, výrazného červeno-žltého sfarbenia na krídlach, žltého konca chvosta a zvonivého hlasu. Prvé jedince k nám prilietajú už v novembri, ich počet stúpa v decembri a januári a potom postupne klesá, posledné jedince odlietajú do svojich hniezdisk spravidla koncom marca. Väčšinou sa zdržiavajú v kŕdľoch, ktoré majú niekoľko desiatok, no v čase silnej invázie až niekoľko stoviek členov. V roku 2006 bola na našom území silná invázia chochláčov severských, kŕdle, ktoré tvorilo niekoľko stoviek jedincov, sa zdržiavali aj v Rimavskej Sobote. Jedinec, vystavený v priestoroch múzea, tu 21. februára 2016 narazil do okna budovy a následkom zranení uhynul.

Marec je známy prívlastkom „mesiac knihy“ a v múzeu si význam kníh a ich čítania pripomenieme besedou s archeológom múzea - PhDr. Alexandrom Botošom, ktorý študentom základných a stredných škôl predstaví svoju knihu Rimavská Sobota vo svetle archeológie a archeologických nálezov. Beseda sa uskutoční 6. marca 2018 o 9.00 hod. a v prípade zvýšeného záujmu sa zopakuje o 11.00 hod. Vstup na besedu je bezplatný. Účasť na besede je potrebné ohlásiť vopred. Kontaktná osoba – Mgr. Iveta Krnáčová (, 047/5632741 alebo 0910925955).
Tohtoročná beseda je v poradí trinástou besedou v rámci podujatia Marec – mesiac knihy a zároveň je súčasťou programu 18. ročníka celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc, ktorý bude prebiehať 5. – 11. marca 2018.
Mgr. Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 1297 krát Naposledy zmenené streda, 28 február 2018 23:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!