utorok, 20 marec 2018 11:04

Od chmeľu k pivu. Výstava, ktorá návštevníkom približuje proces výroby piva

Napísal(a) Sylvia Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave sa uskutočnila 15. marca 2018 vernisáž výstavy Od chmeľu k pivu. Výstavu, ktorá návštevníkom približuje proces výroby piva, pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Autormi výstavy sú Ing. Oľga Kostolná a Mgr. Ondrej Godál. S pivovarníctvom je úzko späté aj naše mesto Rožňava. Varenie piva priniesli do oblasti Gemera v 13. storočí nemeckí kolonisti, ktorí pochádzali z vyspelejších hospodárskych a spoločenských pomerov. Spočiatku sa pivo varilo v domácnostiach, neskôr v mestách. Každé mesto malo svojho sládka, ktorý podliehal priamo mestskej samospráve.

Právo varenia a čapovania piva patrilo medzi významné regálne práva, ktoré bolo trvalým zdrojom príjmov do mestskej pokladnice. Takýmto právom disponovala v minulosti aj Rožňava. Na regulárnosť tohto práva dozeral aj člen mestskej rady, zvaný Bierherr, ktorý dohliadal na miery a ceny predávaného piva, ako aj na jeho kvalitu. 

8. júna 1652 potvrdil cechové artikuly rožňavským pivovarníkom ostrihomský arcibiskup Juraj Lippay. Cech pivovarníkov sa tešil v meste veľkej vážnosti a spolu s ostatnými cechmi sa pravidelne predstavoval pred novozvolenou mestskou radou a richtárom.

V 19. storočí sa začali pivovary zakladať vo väčších mestách. V Rožňave pôsobil v prvej polovici 20. storočia veľkosklad piva. Známym veľkoobchodníkom s pivom v meste bol Eugen Rosenblüth.
V súčasnosti pôsobí v Rožňave pivovar Kaltenecker, ktorý je najstarším novodobým remeselným pivovarom na Slovensku a zároveň najoceňovanejším slovenským pivovarom vo svete.

Výstava Od chmeľu k pivu je v Rožňave doplnená o zbierky z historického fondu Baníckeho múzea v Rožňave a o súkromnú zbierku pivových pohárov.

Ďakujeme pivovaru Kaltenecker za prezentáciu svojich výrobkov a žiačke a pedagógom Základnej umeleckej školy v Rožňave za hudobné spestrenie vernisáže.

Pozývame Vás na prehliadku výstavy, ktorá je venovaná nápoju, ktorý sa dodnes teší veľkej popularite.

Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave

 

Čítať 1862 krát Naposledy zmenené utorok, 20 marec 2018 11:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!