Vytlačiť túto stránku
pondelok, 30 apríl 2018 22:37

Mesto plné divadla Doporučený

Napísal(a) MsKS Revúca
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Uplynulý víkend to v Revúcej žilo divadlom. Tak ako každý rok sa v Mestskom kultúrnom stredisku konala Zochova divadelná Revúca, týmto rokom sme si pripísali na konto už 44. ročník krajskej súťažnej prehliadky amatérskeho činoherného divadla a divadla mladých. Akcia sa konala pod záštitou primátorky mesta Revúca MVDr. Evy Cireňovej. Vyhlasovateľom súťažnej prehliadky je Národné osvetové Centrum Bratislava z poverenia Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Organizátormi akcie sú Banskobystrický samosprávny kraj, Gemersko-malohontské osvetové stredisko Rimavská Sobota a Mestské kultúrne stredisko v Revúcej. Prehliadku z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Zochovu divadelnú Revúcu sme odštartovali 26.4.2018 – štvrtok, a to slávnostným otvorením, po ktorom sa nám predstavilo šesť divadelných súborov so svojimi inscenáciami. Štvrtkový deň sme ukončili rozborovým seminárom, na ktorom sa herci, režiséri, dramaturgovia dozvedeli ako a čo majú zmeniť preto, aby boli ešte lepší v tom, čo robia. Súčasťou Zochovej divadelnej Revúcej je každoročne aj výstava, tento rok ide o autorskú výstavu Rastislava Ekkerta s názvom Ľudia z planiny, výstava bude prístupná do 31.5.2018 v priestoroch bábkovej sály – vstup cez hlavný vchod do budovy. 

Piatkový deň nám odštartovalo Divadlo ZUŠ J. Cikkera z Banskej Bystrice s inscenáciou Obrázky nesmrteľnej mladosti, okrem nich sme si v tento deň „vychutnali“ ďalších päť divadelných súborov. Zochovu divadelnú Revúcu sme ukončili v sobotu 28.4.2018, pred slávnostným vyhodnotením  sa nám však predstavili ešte ďalšie štyri divadelné súbory. Po týchto troch krásnych a divadlom naplnených dňoch to porota nemala s vyhodnotením vôbec ľahké.

Tohtoročná porota bola v zložení: Mgr. Art. Martina Mašlárová – predseda odbornej poroty, členmi odbornej poroty boli Mgr. Art. Alena Lelková, Ing. arch. Mgr. art. Michal Lošonský, ArtD. Na prehliadku svojím okom dozerala aj laická porota, ktorá sa skladala z členov ochotníckeho súboru a študentov: Sofia Bátoriová, Miroslav Dendis, Wolodymyr Maximov. Po dlhej úvahe nakoniec porota rozhodla takto:

Divadlo mladých: 

1. miesto/priamy postup: Zlaté pásmo – Divadlo ZUŠ J. Cikkera, Banská Bystrica

2. miesto: Strieborné pásmo s návrhom na postup – DDS Úsmev, ZUŠ Modrý Kameň

3. miesto: Strieborné pásmo – Divadlo Alterna pri ZUŠ Rimavská Sobota;  DS Zrkladlo, ZUŠ J. L. Bellu v Kremnici    

Bronzové pásmo – DS Stužka Kokava nad Rimavicou

 

Amatérske činoherné divadlo:

Kategória A - súčasné prúdy divadla: 

1. miesto/priamy postup: Zlaté pásmo – Medzibrodské kočovné divadlo, Medzibrod

2. miesto: Strieborné pásmo s návrhom na postup – Divadlo Štefana Kvietika Veľký Krtíš    

Bronzové pásmo – KOPA9 Žiar nad Hronom

Kategória B - tradičné prúdy divadla: 

1. miesto/priamy postup: Zlaté pásmo – Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezno

2. miesto: Zlaté pásmo – DS Divosud, MsKS Rimavská Sobota

3. miesto: Strieborné pásmo – DS Daxner, Tisovec

Bronzové pásmo – DOS Pilindoš Očová; Sásanský ochotnícky súbor SOS Sása; DS Katalpa Hnúšťa, HrCiNa Cinobaňa. 

Výhercom amatérskeho činoherného divadla a zároveň postupujúcim na Belopotockého Mikuláš (celoštátna postupová súťaž a prehliadka neprofesionálneho divadla dospelých) gratulujeme!

Rovnako gratulujeme aj výhercom divadla mladých, ktorí postupujú na  Fedim 2018 (celoštátna postupová súťaž a prehliadka neprofesionálneho divadla mladých).

Ďakujeme všetkým organizátorom, účinkujúcim a divákom za takto krásny víkend a dovidenia o rok!

Text MsKS  Revúca

Foto: Peter Poboček

Čítať 1690 krát Naposledy zmenené streda, 02 máj 2018 10:01

Galéria obrázkov