streda, 02 máj 2018 14:10

Zlatá strunka – regionálna súťaž a prehliadka hudobného folklóru detí okresov Revúca a Rimavská Sobota Doporučený

Napísal(a) Stanislava Zvarová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Prehliadku detského hudobného folklóru okresov Rimavská Sobota a Revúca pod názvom Zlatá strunka organizovalo 19.4.2018 Gemersko – malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Hnúšti. Na úvod podujatia účastníkov súťaže privítal primátor mesta, poslanec NR SR a BBSK Mgr. Michal Bagačka. V Dome kultúry J. F. Rimavského v Hnúšti sa predstavilo 90 účinkujúcich z DFS: Lykovček z Revúcej, Hájik, Hájiček, Lieskovček, Podkovička z Rimavskej Soboty, Čížiček z Tisovca, ZŠ s MŠ S. Vozára z Hrachova, Zornička a Mladosť z Klenovca. Regionálna súťaž sa realizovala na základe vyhlásenej súťaže Národným osvetovým centrom pod názvom Vidiečanova Habovka. Súčasťou súťažnej prehliadky bol

aj výber sólistov spevákov na krajskú súťaž, pod názvom Hronsecká lipová ratolesť, ktorej vyhlasovateľom sú Stredoslovenské  osvetové stredisko a obec Hronsek. Účinkujúcich hodnotila odborná porota v zložení: predsedníčka PhDr. Andrea Jágerová zo Zvolena, Mgr. art. Roman Malatinec z Korytárok, Bc. Svetlana Križáková, Dis.art. z Kokavy nad Rimavicou.

Výsledky súťaže:

V I. kategórii ľudové hudby sa predstavila Detská ľudová hudba DFS Hájik z Rimavskej Soboty a získala strieborné pásmo. V II. kategórii sa predstavili detské spevácke skupiny s nasledovnými výsledkami: Detská spevácka skupina DFS Lieskovček v Rimavskej Sobote získala strieborné pásmo, Dievčenská spevácka skupina DFS Zornička z Klenovca získala zlaté pásmo, DSSk DFS Lykovček z Revúcej získala zlaté pásmo, s postupom do krajského kola, spolu s DSSk DFS Hájik z Rimavskej Soboty.

V III. kategórii sólisti speváci, sa súťažiaci uchádzali o postup na krajskú súťaž hudobného folklóru detí a postup na krajskú súťaž sólistov spevákov, do Hronseku, na Hronseckú lipovú ratolesť. V bronzovom pásme sa umiestnili: Nelka Ilčíková DFS Lieskovček, Soňa Bíliková z DFS Hájiček z Rimavskej Soboty, Vlasta Juríčeková zo ZŠ s MŠ Sama Vozára z Hrachova. Strieborné pásmo získali: Lucia Melicherová z DFS Lykovček z Revúcej, Michaela Zsélyiová a Sofia Krekáňová z DFS Čížiček z Tisovca, Lucka Jakabšicová z DFS Mladosť z Klenovca, Frederique Fratričová z DFS Lieskovček a Alexandra Hoffmanová z DFS Podkovička z Rimavskej Soboty. Zlaté pásmo získali: Jakub Mišurák zo ZŠ Sama Vozára z Hrachova, Miriam Lásková a Dominika Kasáčová z DFS Mladosť z Klenovca. Zlaté pásmo s návrhom na postup získala Terézia Motyčková z DFS Lykovček z Revúcej. Zlaté pásmo s priamym postupom na krajskú súťaž hudobného folklóru detí do Kokavy nad Rimavicou získali Andrea Rapčanová z DFS Zornička z Klenovca a Barborka Luptáková z DFS Hájik z Rimavskej Soboty. Na súťaž sólistov spevákov do Hronseku v I. kategórii postúpila Andrejka Rapčanová z DFS Zornička z Klenovca a Alžbetka Váradiová z DFS Mladosť z Klenovca.

V IV. kategórii sa predstavili traja sólisti inštrumentalisti, hráči na ľudové hudobné nástroje, a to: Andrejka Gajdošová z DFS Mladosť z Klenovca hrou na heligónku a z DFS Podkovička z Rimavskej Sobote fujaristi Filip Kantor a Veronika Kantorová. Všetci traja získali strieborné pásmo.

Súčasťou podujatia bol aj odborný seminár pre vedúcich, počas ktorého mali účastníci súťaže tvorivé remeselné dielne s lektorkami Ing. Magdalénou Kantorovou a Mgr. Kristínou Lendvorskou z Gemersko – malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote.

Podujatie sa realizovalo s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Všetkým účinkujúcim, ako aj ich pedagógom, vedúcim a rodičom ďakujeme za spoluprácu a želáme im veľa úspechov v ďalšej činnosti. Postupujúcim blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalších kolách, aby čo najlepšie prezentovali náš krásny región Gemer – Malohont. Poďakovanie patrí aj celému kolektívu Mestského kultúrneho strediska v Hnúšti za spoluprácu a ústretovosť.

Krajská súťaž hudobného folklóru detí sa uskutoční 4. mája 2018 v Kokave nad Rimavicou a Hronsecká lipová ratolesť v obci Hronsek sa koná 26. mája 2018.

Stanislava Zvarová

Čítať 1814 krát Naposledy zmenené štvrtok, 03 máj 2018 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!