pondelok, 14 máj 2018 23:13

Výstava kožených výrobkov v Dome tradičnej kultúry Gemera Doporučený

Napísal(a) Mgr. Mária Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gemerské osvetové stredisko pozýva v nasledujúcich dňoch všetkých záujemcov o tradičnú ľudovú kultúru na výstavu kožených výrobkov. V termíne od 14.5. do 1.6.2018 môžete nahliadnuť do sály Domu tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava) a dozvedieť sa viac o výstave, či samotnom remesle kožiarstvo, garbiarstvo. Autorka výstavy Petra Oravcová, etnologička z Revúcej, spracovala v priebehu minulého roka terénny výskum, počas ktorého zdokumentovala činnosť dvoch tradičných výrobcov zo stredného Gemera Rudolfa Kubeja a Dušana Petra. Títo dvaja remeselníci sa venujú spracovaniu kože a výrobe kožuškov, opaskov, tašiek, či iných kožených výrobkov. Výstupom tohto bádania je originálna výstava, ktorá v mesiaci máj hosťuje v Dome tradičnej kultúry Gemera.

Koža a kožušina sú najstaršie suroviny na ochranu ľudského tela pred nepriazňou počasia. Kožuch slúžil nielen ako odev, ale aj na označenie príslušnosti v skupine, či regióne, ako ozdoba a bol aj najcennejšou súčasťou ženskej výbavy - nevesta si musela naň zarobiť alebo ho zdedila.

Na označenie výrobcov, ktorí sa zaoberajú spracovaním kožušín sa v nárečí a spisovnom jazyku používa označenie kožušník. V minulosti to bol kušnier, blanár, grznár, granár, švač, fošník, kožiar, kožkár. Kedysi sa výrobcovia rozdeľovali na tých, ktorí len spracúvajú a šijú kožušinové výrobky, a tých, ktorí len ozdobujú. Postupne sa tieto činnosti spojili u jedného remeselníka. Výstava prezentuje výrobky súčasných spracovateľov kože, ktorých je už na Slovensku málo, o to vzácnejšie sú ich poznatky a skúsenosti pre odborníkov. A verejnosť určite zaujmú precíznym spracovaním kvalitných kožených a kožušinových výrobkov.

Výstava je prístupná v pracovných dňoch od 9.00 do 15.00, v inom čase po telefonickom dohovore na čísle 0915 884 135. Vstup je voľný.

Mgr. Mária Hlaváčová

 

 

Čítať 1338 krát Naposledy zmenené utorok, 15 máj 2018 11:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!