Vytlačiť túto stránku
pondelok, 14 máj 2018 23:21

Zochova divadelná Revúca určila postupujúcich na celoštátnu súťaž Doporučený

Napísal(a) Mgr. Darina Kišáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Revúcky dom kultúry v dňoch 26. – 28. apríla 2018 hostil v rámci 44. ročníka krajskej postupovej súťaže a prehliadky amatérskych činoherných divadiel a divadiel mladých divadelníkov z celého kraja. V rámci súťaže sa odbornej porote v zložení Mgr. art. Martina MAŠLÁROVÁ, Mgr. art. Alena LELKOVÁ, Ing. arch. Mgr. art. Michal LOŠONSKÝ, ArtD. predstavilo 15 divadelných súborov, z čoho 10 bolo divadelných súborov dospelých a 5 divadiel mladých. Ako najväčšie pozitívum krajskej prehliadky porota vyzdvihla vysoký počet súťažiacich v porovnaní s ostatnými krajmi aj v kategórii divadla dospelých. Prínosom tiež je dostatočné množstvo nových, začínajúcich súborov, u ktorých je zrejmý potenciál. V rámci trojdňového divadelného maratónu diváci mali možnosť

zhliadnuť inscenácie rôzneho žánru, dramaturgického stvárnenia i metódy spracovania. Prevládali komediálne inscenácie, nechýbali však ani autorské predstavenia a najmä divadlá mladých načreli aj do vôd tematicky ťažších.

Z krajskej prehliadky ďalej postupujú na základe rozhodnutia poroty na celoštátnu postupovú súťaž a prehliadku divadla mladých FEDIM Tisovec Divadlo ZUŠ J. Cikkera z Banskej Bystrice s inscenáciou Obrázky nesmrteľnej mladosti. Návrh na postup získal DS Úsmev pri ZUŠ v Modrom Kameni s adaptáciou textu Agoty Kristof V súmraku. Priamy postup na celoštátnu súťaž divadiel dospelých Belopotockého Mikuláš získala v kategórii A – súčasné prúdy európskeho a svetového divadla inscenácia Jánošík podľa Jozefa v podaní Medzibrodského kočovného divadla a návrh na postup udelila porota Divadlu Štefana Kvietika z Veľkého Krtíša s inscenáciou Pinďúr. V kategórii B – tradičný prúd divadla priamy postup získal Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezno s hrou Jána Chalupku Trinásta hodina alebo Veď sa nahľadíme, kto bude hlásnikom v Kocúrkove. Na postup porota navrhla v tejto kategórii aj rimavskosobotský divadelný súbor DIVOSUD s Variáciami na Gogoľovu ženbu. Na základe rozhodnutia programových rád celoštátnych súťaží boli všetky tri súbory v svojich kategóriách navrhnuté na postup do programu celoštátnych súťaží: Belopotockého Mikuláš pre divadlo dospelých a FEDIM Tisovec pre divadlo mladých.

Zochova divadelná Revúca priniesla aj individuálne a špeciálne ocenenia. Odniesli si ich herečky DS Zrkadlo pri ZUŠ J. Bellu v Kremnici za koncentrované stvárnenie postáv inscenácie Kolotoč a z „dospelákov“ Roman Čarnoký z DS Divosud (MsKS Rimavská Sobota) za stvárnenie postavy Podkolesina v inscenácii Variácie na Gogoľovu ženbu. Inscenáciu Kto kradne slnko Divadla Alterna zas porota ocenila individuálnou cenou za vizuálny koncept a kolektívnu súhru v pohybovo-činohernej adaptácii Wolkrovej poviedky O milionárovi, ktorý ukradol slnko, špeciálnu cenu udelila porota aj Divadelnému súboru Jána Chalupku mesta Brezno za výrazne výtvarnú a pritom minimalistickú scénografiu inscenácie Trinásta hodina.

Súčasťou krajskej divadelnej prehliadky Zochova divadelná Revúca bola vernisáž výstavy známej televíznej osobnosti Rastislava Ekkerta. Výstava obrazov s názvom Ľudia z planiny je nainštalovaná v Dome kultúry do konca mája 2018.

Oceneným divadelným súborom gratulujeme a všetkých účastníkom krajskej divadelnej prehliadky prajeme veľa divadelných úspechov.
Prehliadku z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mgr. Darina Kišáková, riaditeľka GMOS

 

 

Čítať 1394 krát Naposledy zmenené utorok, 15 máj 2018 11:34