štvrtok, 17 máj 2018 11:37

Gemersko-malohontské múzeum pozýva na bezplatnú prehliadku stálych expozícií a výstav 18. mája

Napísal(a) Mgr. Martina Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote, pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí, pozýva v piatok 18. mája 2018 na bezplatnú prehliadku stálych expozícií a výstav. 18. máj je medzi múzejníkmi známy ako Medzinárodný deň múzeí, a to od roku 1977. V tento deň múzeá na celom svete oslavujú svoju existenciu a prostredníctvom rôznych aktivít upozorňujú na význam pamäťových inštitúcií a organizácií v našej spoločnosti. V tento deň (18. 5.) návštevníci Gemersko-malohontského múzea nemusia platiť vstupné. Bezplatne si môžu pozrieť stále expozície múzea a aktuálne výstavy, v čase od 8.00 do 16.00 hod. V stálej vlastivednej expozícii múzea môžu vidieť ako predmet mesiaca máj monografiu baníctva regiónu Gemer-Malohont z roku 1907 a v expozícii venovanej

protifašistickému odboju a SNP sa môžu vyfotografovať v uniforme rakúsko - uhorskej pechoty z I. svetovej vojny. K dispozícii sú štyri výstavy - autorská výstava abstraktného umenia mladého umelca Rolanda Neupauera z Krásnohorského Podhradia, výstava historickej výpočtovej techniky zo zbierok spoločnosti RSNET, s. r. o. Rimavská Sobota, výstava venovaná pamiatke učiteľa, vojaka, rodáka z Klenovca Karola Pajera (1919 – 1944), ktorý po porážke Francúzska nacistickým Nemeckom pomohol zachrániť stovky detí z rôznych častí Európy pred ich deportáciou a padol ako partizán v boji za slobodu Francúzska a Slovenska proti presile vojsk nemeckých okupantov a francúzskej kolaborantskej vlády v priestore Mont-Mouchet pri mestečku Pinols a nakoniec najnovšia výstava, prezentujúca kameninové výrobky manufaktúry z Muráňa, ktorá bola založená Koháryovcami v roku 1823.

Na Slovensku si Medzinárodný deň múzeí každoročne pripomíname úspešným projektom NOC MÚZEÍ A GALÉRIÍ. Tento rok sa koná v sobotu 19. mája, kedy ostanú brány múzea otvorené do neskorých nočných hodín. Pripravený je bohatý a pestrý program zameraný na vojenskú techniku, zbrane, statické vybavenie či iné zaujímavosti z vojenskej histórie v podaní Klubu vojenskej histórie Anthropoid z Mýta pod Ďumbierom. Nebudú chýbať ani osobné stretnutia so zaujímavými osobnosťami regiónu (maliar Roland Neupauer, keramička Danka Bakšová), ukážka práce so starými počítačmi so sprievodným slovom zástupcov spoločnosti RSNET, prírodovedná prednáška Ing. Veroniky Rízovej zo Správy CHKO Cerová vrchovina a v neposlednom rade prehliadka výstav a stálych expozícií. Všetkých srdečne pozývame. Začíname o 18.00 hod.

Mgr. Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 6651 krát Naposledy zmenené sobota, 19 máj 2018 22:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!