Vytlačiť túto stránku
sobota, 13 jún 2015 16:14

Muránske nárečie: Búv ľočogóv, ta zmo spomínali

Napísal(a) -RS-
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

velkonocne narecie 1aKoď zmo sa už richtovali na tohorošnú Veľkú noc, šicá zmo šekali, akí buďe šas. Prvie pôstňie dňi buli calkom pekňie. Skoro zašau kvitnúť zlaťí ďíšť a žoutiě arciški. Poslední ťížďeň búv šakovakí. V ponďelok svieťilo slnko, len tu ťi odrazu ďíšť a potom dúchau vietor. A vo ftorok - to len bulo! Rano ešte aktak, ale predobedom už padau sňech. Takí mokrí, ňidobrí čapáš. Calí deň zmo mali ľočogóv. Pred vešerom ňebula aňi elektrika. Chlapi trpli, ši ju zapnú, lebo vešer mau bicť fotbal s Čechmi. Žeňi zas mali nakúpenuo v ľaďňiške na svátki, ta ši sa ňepokazí. Ale nakoňec šicá mali srco na mesťe: svetlo bulo! Sňech furt len padau a ľuďe choďili calí deň s ambríľom. Takíto šas sa ňikomu ňepášiu a starší ľuďe si spomínali na nádhernuo jaro, koď už ňechoďili v zimňich kabátoch, šitko už zašínalo kvitnúť a dieušatá sa ťešili na kúpašou a aňi voda sa im ňezdala až taká zimná, bo už ich od rana hrálo slnko. Už luďe si narezali aj púzelky, abi ich potom išli do kosťela dať posvieťiť.
V ponďelok bívala dakoďi rádná kúpaška. Tak asi pred päďesáťimá rokami. Parobci ňemali aňi spaňá, už zafšasu parťije choďili po domoch. Vištafírovaňí z vedrami sa dobíjali z dom do domu, ďe mali ďievku. Na dvoroch ftoďi buli ešte fšaďe studňe. Naťahali ťéj

ľadovéj voďi a radradom kúpali ďievki, maťere i starie maťere. Ťie ich potom poucťili pálenkou, šódrou, vajcamí a käďešim sladkim. Ništ im ňebulo svätô, obľáli aj šisťie ronďoše na ďiliňe a dakoďi sa ujšlo aj ocovi, koď bráňiu svojú ženu alebo ďiťa. Mokrich hábou bula plná chiža, dievki s mokrimá vlasamí sa nestašili preobliekať. Kúpášou bulo veléj a každá sa potom chválila, že kelí ju buli okúpať. Ta s ťich, šo už ňežijú, najviác bulo asi Feróu a ešte Janóu. Fero Spišák (od Štuca), Fero Grenda, Fero Beňo (od Gajdáľa), Fero Goldschmidt, Fero Soják (horár), Fero Krštieň (od Jóšku), Fero Hrbáľ (od Čoríka), Jano Cverna, Jano Vrbjar (od Mrdeka), Jano Jambrich, Jano Hrbaľ (od Maratína) atď. Skoro šicá buli z višňiho konca, nach odpočívajú v pokoju. Ftoďi buli takí akurát na žeňeňá. Takí buli vzácňí, daďe si ich už švonali ag budúcich zaťóu. A ešťe koď im ďievki povikrúcali na veľkonočnom bále, štrngaňá s hlavou roďiňi ňemalo koncakraja. Aj dňes sa ďievki raďi pochváľá kúpášmi. Kelí buli, šo robili, šo pili, akie buli zľáťie a dakotrie aj sťaťie... Ňeveríťe? Nože kukňiťe na interneťe! 

- RS -

(Zdroj: Muránske noviny - so súhlasom autorky)

 

Čítať 3135 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:27