Vytlačiť túto stránku
sobota, 29 november 2014 12:29

Muránskym nárečím vyrozprával Martin Haluška: S kosou sa dá ľen kosiť

Napísal(a) O.H. J.D..
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

muran cb-1aS kosou sa dá ľen kosiť

Edon bašík z Muráňa išľi na Revúšku kosiť. Tam sa im sin prižeňiv. Pomoc bula vítaná a tak bašík už ďen predťím seďeli doma v záhraďe a kovaľi kosu. Klopkaňá bulo pošúť možno aj v Dlhé Lúke. Vešer si pobaľiľi šitko, aj dákvo jeďeňá, cmier od smädu. Slatkva mľieko nahaľi doma ďetvákom, bo bi aj tak bulo skislo šez ďeň. Ňezabudľi si zobrať nákovku aj oseľňik s oslou.
Kceľi isť na mašiňe, aľe potom si to rozmisľeľi a vibraľi sa pešo. Ak idú poľom, poňižo Dlhé Lúki, tam už chlapi kosiľi. To sa gu koseňú stávalo aj o treťé, alebo aspoň o štvrťé a bašík si vikrašovaľi pomáľišku a slnieško už bulo visoko. Bašík maľi v ruke aj paľišku, bo ednú nohu maľi takú kus horšiu.
Pristaviľi sa pri koscoch a pekňe sa aj po kresťanski pozdraviľi: "Bože pomáhaj."

  • "Bože usľiš," kosci na to "a ďeže bašík?" 
  • "Ta kosiť." 
  • "Aľe viemo, že kosiť, aľe ďe?" 
  • "Na lúku." 
  • "No vi sťe beťár veľkí," dobiedzaľi kosci, "aľe komu?" 
  • "Krave," bula odpoveď. 

Bars do reši jim ňebulo a Revúška bula ešťe ďaľeko.


Ujko Kasper a "poľaš"

Keďisi bívav v barakoch edon ujko starí, volav sä Kasper. Ujko búv ešťe dosť obratňí chlap. Choďiv tak inakši obľešeňí, ni ako druhí chlapi v jeho veku. Mav takie bogančiská, sári, takie gäťe rajtki a bruslek. Takí svojrázňi šloveg to búv a povedaľi o ňom, že má "ťažkú ruku". Ráz edňimu ňespratníkovi tak f kršme "poprišívav", že mav toho dosť. Aj gambi mu opuchľi ag muránskie buchťi.
V Muráňu buľi takí šesnác, seďemnácrošňí chlapšiská, šo im fše po rozume ľen sprostosťi choďiľi. Ťíto chlapci, takí ešťe ňi aňi paropci prvo zašaľi tomuto ujkovi Kasperovi latou búchať na barak. Chlapci maľi takie poľskie mená a buľi aj kus pošerňejší.
Ak biľi tou latou na barak, ujko Kasper vinšou vonka a povie žeňe: "Ženo, Ančo, to kto búchá, ši to tá "poľäš ošerňetá?" Viťáhľi opasok z gaťí a viobšívaľi tú poľäš tag, že na druhí ďeň si v Muráňke riťe mošiľi.
(Ondrej Herich, Ing. Ján Dacho: "Šva sä stálo, ši sä nestálo ..., Klub priateľov Muránskej planiny, 2002)

 

Čítať 3279 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:27