×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/narecie
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/narecie
Vytlačiť túto stránku
utorok, 21 február 2012 14:38

Pozitívny prínos Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského k zachovaniu kultúrnej dedovizne Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pozitívne sa ku gemerským nárečia stavia aj Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave. Využijúc ešte to, čo sa medzi vidieckym ľuďom na hornom Gemeri udržuje z času na čas pristupuje k vydávaniu zborníkov zostavené zo slovesnej ľudovej tvorivosti. Tak sa stalo aj vlani ku ktorému riaditeľka Mgr. Iveta Kyselová na úvod napísala: " V snahe dotknúť sa odkazu predkov a zachovať toto bohatstvo pre ďalšie generácie, sme nadviazali na tvorbu a prácu významného gemerského rodáka Pavla Emanuela Dobšinského. Ako regionálna knižnica sme začali zbierať a uchovávať rozprávky, povesti a príbehy zo života Gemerčanov, žijúcich v 20. st., aby sme aspoň časť histórie života nášho

ľudu uchovali pre budúcnosť."
Aspoň niekoľkými príkladmi si zborník teraz priblížme.

Mandulka
            Vydala sä edná dievka z Polômky do Polomy. A ak bulo vtedy zvykom dali jie kravu. Po šäse sä z mužom poharčkali, ta sä pobrala ku materi. Ale musela si zobrať aj kravu, lebo by jú nemál chto kermiť a dojiť. Doma ale býval brat so ženô. Nemohla kermiť svoju kravu s jeho potravô. Na polo ju nemohla vyhnať, bo tam búl druhý pastýr. Musela ju chodiť ráno, vešier pásť. Šekala, že múž po nú príde, ale vôn hneď nejšôl. Ráz, keď ju pásla, tak jie rozpráväla: „Musíme ísť Mandulko nazád bo nichto nejde po nás.“ Starí lude rozpráväli dakedy, že v polu nahlas nerozpráväj, bo nevieš chto ťä sluchá. A tak sä aj na tie nevešte potem smäli, ak sä dohováräla s Mandulkô.
Zberateľ : Zuzana Kalinová, Gemerská Poloma 

Oslava na chate
            Mojé stará mama mi raz vyrešovala príhodu, ktorá sa stála, kot bula ešte mladá.
            Zobrali se celá partia oslavovat narodeniny na chatu, ktorá bula v lese. Vybavili šitko jedlo aj pit na stval. Kot se zašeli zabávat, dakoho napadlo naložit do kozuba, kotor búl v rohu. Ale to ešte netušili, že v tom kozube dobre nehorí, a zašelo se dymit. Odrazu zašúli strašný rachot, a nikto nevedel, ša se to robí.
            Z kozuba vyletel dáky prízrak a liatal po chate a trepal do steny. Každý búl v tom momente na zemi, lebo se bál. Nakoniec zbadali, že to bula sova, ktorú vyrušili v komíne, kde bula zacvekaná.
            Narobila im tam hrozný neporédok od sadzoch. Dlúho ešte spomínali a rehotali se z tohto zážitku.
Zberateľ : Aurélia Zobolová, Rožňava
Rozprávač : Ružena Pukanská, Čierna Lehota 

Pripravila: Tatiana Bachňáková
{jcomments on}

Čítať 3049 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:37