Vytlačiť túto stránku
piatok, 20 február 2015 14:18

Sirkovskym nárečím: Bašík Tomáš a salferka

Napísal(a) Ondrej Herich, Ing. Ján Dacho
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

bana ladislav zeleznik 001aAni ni tak dávno, možno pred šesďesäčima rokmi, koj sä ešče na Železníku ruda dolovala, žil v našé ďedžine bašík Tomáš. Tot edon ráz, v zime to bulo, išli do roboťi, tuž a koj buli baník, gďe inďe? Len do bani. Preto, ež bula tuhá zima, miseli si lampu salferku (karbitku) zakvašič na remän, šva jim trímav nohavice okolo pása. A ebi jim na predku nezavadzäla, tag si jú dali, pekne prepitujem, nad rič. Ruki si popchali do vaškó, do kotrich jim ťetka vložili pešenia krompele, ebi si cestó kus ruki pozohriavali.
Z ďedžini na Ladislavu, tag sä volala edná banä, bulo treba dobre vikrošič, ebi dvašli na šiastú hodžinu na felez. (Tu sä misev každí baník nahlásič hutmanovi.) Hutman edfelezovav, felezcimra sä vipráznila. Šicí baníci sä pobrali gu hlavnimu vchodu (muntlochu) do bani. Tu bašík Tomáš ziščili, ež nemajú v rukách salferku. Nikomu ništ nepódali, len zväli nohi na plecä a hibaj domó. Už od brániški pri dome krišäli: "Stará, stará, neviďela si mojú salferku?" Ťetka ešče rozospatá, ani si len škamri v ošoch nestašili pretrúč, vibehli na dvar z petrólejkó, lebo toďi ešče nebula v ďedžine elektrika. Prehlädali celí piklet, ba aj gu kozám a kurám, šva vedlä pikleta nocovali, nazrúli. O salferke ani chíru ani slíchu, ag bi sä bula pod zem

prepadla. Ťetka už buli z nervamí celá hät, a bašík pri brániške len duplikovali, ebi jú len hlädala. Už si pítali od ťetki šva len sviašku, lebo oni do ťé bani naskutku misä ič, ebi šichtu nevimeškali. O to bi bú mänší zárobok. 

Ťetka blädá ako smrč, lebo sä báli, ež šva z toho buďe, podali bašíkovi tú sviašku. Bašík odčvrkli po bagóve, zvrtli sä pri brániške a hibaj do ťé roboťi, do kopca zes Baniščia, behom. Ťetka koj zbadali, gďe majú bašík salferku, skríkli na plní pažerák: "Ebi ťä zrádnik schičiv a Pánbožko či osviačiv tvaj sprosťí rozum aspon päčima salferkami. Len si šähni na rič, tam máš tvoju salferku." A ešče doložili: "Ve ťi už väc nedostaneš odo mnä na zohriavania rúk pešenia krompele do vaškó, ale v rukách si buďeš trímač tú tvojú smradlävú salferku!"

(Úryvok z knihy autorov Ondrej Herich, Ing. Ján Dacho: Šva sä stálo, ši sä nestálo ..., Slavošovce, 2002)

 {jcomments on}

 

Čítať 3585 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47