Vytlačiť túto stránku
streda, 28 december 2016 13:29

Ratkovskym nárečím: Zakáläška u Hucó

Napísal(a) Ondrej Herich
Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

Bašík Huco, okrem toho, ež buli vážení gazda, buli aj vášniví polovník. A akí bi to bú polovník, kobi nemav porädnu "duplóku". No a koj už mali tú flintu, viužili to aj pri zakáläške. Pódali si, preš bi oni neborákovi krmníkovi zaživa fpárali do grgu nvaž. A tak sä rozhodli, ež ednó ranó z flinťi do hlavi mu ukonšä život a potom mu spustä krv.

Rano, okolo päťé, sä zišli pri chlavcoch šicí,, šva buli potrební gu zakáläške: bašíkó zäč, šva mal vilákač krmníkom z chliavcó z kukuricó, potom jich vnuk Martin, šva mav pripravič slamu na opalovania, f ruke trimav nvaž a nakonec Martinová mač, bašíková Hucová džiavka, šva mali trímač velkú misku na chitania krvi z krmníka.

Bašík Huco otvorili chliavec, ďe sä vivalovali dva krmniki. Edniho kceli vilákač na dvar, ale tomu sä dák nekcelo pohnúč z chliavcä, akobi bi bú cíčiv, ež tam ho šeká "zubatá s kosó". Darme ho lákali z kukuricó a ho aj škrobkali za ušima, vam ni a ni vinč vom. Bašík Huco už stračili trpezlivošč a ednó ranó do hlavi ho zložili. Hilznu vibrali z flinťi a šmarili f chliavcu do slami. A to nemali robič. Kim edniho krmnika na dvore opalovali zo slamó, druhí jim skoro zhorev f chliavcu. Ono, od ťé hlizni - nábojnici sä chičila horeč slama a oni neveďeli, šva majú skoré robič, ši opalovač toho zastreleniho krmnika, ši hasič ohen, ebi tot druhí krmnik nezhorev. Kim hasili a läli vodu na ohen medzi ťim sä dák prebrav gu životu tot zastrelení krmnik. Možno ho dák plano träfili gulkó, alebo ho málo spusčili z krvi, alebo mu bulo horúco pod tó zapálenó slamó, šva na neho Martin nakládó. Zodvihnul hlavu, postaviv sä na šitki ščiri nohi a puščiv sä behom vom zo dvora. Ešče dobre, ež bašík Huco mali pri ruke "duplóku". Rozbehli sä za nim a pri priakope pod pasťírnó ho skolili ednó ranó ag dakoďi dživäka.

Nakonec aj druhiho krmnika miseli zastrelič, lebo už aj tot bú f chliavcu kus pripešení. A tak mali u Hucó zakáläšku ni z ednim, ale z dvoma krmnikmí.
(Zdroj: O.Herich, J. Dacho: Šva sä stálo..., Polygrafia, s.r.o., Slavošovce, 2002)

 

Čítať 3379 krát Naposledy zmenené streda, 28 december 2016 13:37