Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 26 január 2017 20:14

Sirkovskym nárečím: Bašík Bahil a černokňažník

Napísal(a) Ondrej Herich, Ing. Ján Dacho
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)
Viktor Hermély: S povozom, grafika, 1930-1940 Viktor Hermély: S povozom, grafika, 1930-1940

V dávnich šäsoch aj f Sirku luďe šakovak žili. Kus horši buli ťí mäné majetní. Ťí mali, šva dákí majetok, kone a voli trímali, buli sä lepší.A ťíto pomáhali ťím šva nemali zápräh aj tak jim dovezli z hvari drevo na kúrenia v zime.

 Takto sä vibrali z furmanskim vozom do hvari na Krúžele (kopce povišo Revúcké dolini), aj bašík Bahil od Džinókó.

Zafšäs rána, možno aj okolo treťé po pónoci, buli už na Krúželoch. Voli viprähali z jarmá, ebi sä kus popásli a bašík si lähli na kabanic do trávi pod mocniho buka. I stálo sä, naš bi nikdaj nebuli ani len pomisleli. Koj si kus zdriamli, kďe sä zväl, tu sä zväv odrazu pred nima stáv "černoknažník" a kcev jich zväč zo sobó na druhí svet. Prislúbiv, ež pred ťim jim ešče splní tri želania. Bašík dumali a len to kceli, ebi z vrchócä toho buka, šva pod nim ležäli, mohli tri razi zakrišäli "hibáááj".

Koj bašík prví ráz mocním hlasom zhväkli "h i b á á á j", len sä tak hvaró ozívalo - baj,-aj,-aj,aj. Bašík miseli mač mocní hlasisko, lebo toto jich – hibaj - pošúli aj chlapi, šva povišo Sirka pásli kone. Velé nemškali, hneč posädali na kone a puščili sä ťím smerom, gďe predpokladali ež dakto potrebuje pomoc. Koj druhí ráz bašík Bahil zhväkli "hibaj", už buli chlapi po Krúželämi. Koj chlapi treťí ráz pošuli "hibaj", už buli blízko totho buka z kotriho bašík volali o pomoc.

Koj chlapi zbášili černokňažníka, hneč zskošili z koníkó a chabinami ho triaskali hlavu-nehlavu dopšim, kim celkom nezmiznú. Ešče dobre, ež bašík Bahil mali takí mocní hlas ag sirkóskia zvoni, leo inakši bi sä nebuli ubránili pred ťím černokňažníkom.

Ši sä to toto naozaj stálo, ši ni, neviam, Ale toto šitko mi povikladav o svojom prapredkovi kamarát Andro Ziman od Džinókó tak, ak to pošú dakoďi od svojé staré maťeri. Ši sä toto naozaj stálo, ši ni, to jä nemahem odprisaháč.
(Úryvok z knihy Ondrej Herich, Ing. Ján Dacho: Šva sä stálo, ši sä nestálo..., Klub priateľov Muránskej planiny, Polygrafia O+S, s.r.o Slavošovce, 2002)

 

Čítať 4275 krát Naposledy zmenené štvrtok, 26 január 2017 20:32