Vytlačiť túto stránku
utorok, 22 august 2017 19:41

Sirkovskym nárečím: Halúški pre miliho mužíška

Napísal(a) OH+JD
Ohodnotiť túto položku
(7 hlasov)
Ilustračná fotografia Ilustračná fotografia Internet

Edná mladá gažďžina kcela poťešič mužä a tag mu išla navarič halúški, kím príďe domó z roboťi. Šitko si nakúpila. Múku si kúpela f sklepe od Chlebničana, slaninku na rozpraženva u báčiho Mesärä, (daš mala aj doma f komore) a pre krompelíki si bula f pivnici. Sol mala v armaríke a vodu vo vedžiaräch na ládžiške za dverami f kuchini. Kislú kapustu, šva natlašili z mužom v jaseni, tašla nabrač zo súdka v léhauze.

Muž jé mav priš domó z roboťi okolo pótreťé. Šäsu došč, pódala si a tašla gu susedke na rajki. Rajkali statošne, lebo od nižního koncä ďedžini, po višní, šitko preosäli. Presne veďeli kotrá džiavka za kotrim parobkom behá, kotrá koďi buďe mala ohláški. Hútali, gde sä zviknú po vešeroch schádžač mlaďia páriki. Nevinahali ani to, ktorá ťetka sú "striga" a gďe choďä cicač kravi a cedä šakovakia "porobenini" robič.
Už bula skoro edná hodžina póbeďe koj sä zbášila, ež jé treba mužovi halúški varič. Celá uďichšäná dobehla domó. Našiščila a naríbajzikovala krompelíki, pridala do nich múku a sol. Porädne to šitko premiašäla, ebi cesto bulo lähúškva. Zobrala piaščík, nvaž a pometala halúški do voďi, kotrú ťiaž nezabudla posolič. Hrnok prikrila pánviškó, ebi sä halúški skoré uvarili. Spokojná zo svojó robotó, tašla si na gang vizerač mužä. A nemusela velé šekač, prišó našäs. Pekne sä zvítali, piščoki si dali. Muž sä poumívav, prezliakó, sädnú za prikriťí stval na rozheganú lavic a šekav na obed. Ženiška nazrúla do hrnka a z velkó hrúdzó ziščila, ež milia halúški sä ani len nehíbú. Pekne si seďeli v edné gudži na spodku hrnku. Už veďela kelo bije, už je zle. Muž len hlädží zo súcitom na nú a spokojne povia: "Ach ťi mojva neborätko, ag sä či mahú halúški varič, koj máš f šparhéťe tmu." Neborka zabudla f šparhéťe rozložič ohen, lebo to f knižke nebulo napísanva.
Ešče dobre, ež mala takiho súcitniho mužä. Ktovia šva bi sä bulo stálo, kobi sä jé bú dvašó chlap s takó tvrdšó sirkóskó náturó.

(Poviedku napísal Ondrej Herich a uverejnil spoločne s Ing. Jánom Dachom v knihe: Šva sä stálo, ši sä nestálo.. v roku 2002. Tlač POLYGRAFIA O a S s.r.o. Slavošovce.)

 

Čítať 2983 krát Naposledy zmenené utorok, 22 august 2017 19:57