Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 11 november 2018 19:41

Pätnásť kresiel verejných činiteľov na hornom Gemeri svieti po sobote úplnou novotou Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Dňa 10. novembra 2018 sa v 2919 obciach na celom Slovensku uskutočnili Komunálne voľby 2018. Zapísaných v zoznamoch voličov bolo 4 494 400 voličov, z ktorých sa na hlasovaní zúčastnilo 2 187 735, t. j. 48,67%. Sobotňajšími dozvukmi Komunálnych volieb 2018 žijú v tomto čase aj občania na hornom Gemeri. Podľa volebného zákona príležitosť rozhodnúť o tom, kto bude na akom mieste zastávať práva občanov v obecnom alebo miestnom zastupiteľstve dostalo v tomto regióne 48 548 občanov. Do volebných miestností však prišlo využiť toto právo iba 59,28 %, čo je síce viac ako celoslovenský priemer, ale stále málo. Iba v okrese Rožňava v tento deň 62 starostov a primátorov dostalo hlasy od svojich voličov, ku ktorým sa pridali aj hlasy voličov za poslancov obecných i mestských zastupiteľstiev.

Občania rozhodli, že po prvýkrát na miesta starostov zasadne 14 starostov a 1 primátor. Ide o týchto novozvolených funkcionárov v nasledovných obciach: Tibor Garay, Brzotín, Michal Fedor, Gemerská Panica, Lilian Bronďošová, Gemerská Poloma, Robert Hlaváč, Honce, Ildikó Lukácsová Jovice, Janka Regrutová, Kobeliarovo, Peter Vojtko, Koceľovce, Robert Emödi Lipovník, Ondrej Lipták, Markuška, Tibor Jerga, Nižná Slaná, Július Rusnák, Ochtiná, Michal Domik, Rožňava, Henrieta Horváthová, Rudná, Gejza Ambrúš, Slavec, Daša Ovšonková, Stratená.

Popri nových menách starostov som si tiež všímal, ako využili svoje občianske právo tohtoroční voliči na hornom Gemeri. Už v úvode bolo spomínané, že volieb sa zúčastnil iba každý druhý volič, čo svedčí o tom, že stále veľa občanov nevyužíva právo, ktoré mu poskytuje zákon. Akoby neverili, že by tým mohli prispieť k zmene života k lepšiemu na dedinách, či mestách. Alebo, že im súčasný stav v nich zabehnutý vyhovuje.

To sa odráža aj na počte voličov, ktorí odovzdali svoj hlas vo voľbách predstaviteľom obcí na nadchádzajúce 4-ročné obdobie. Napríklad na zvolenie starostu v Nižnej Slanej stačilo voličom odovzdať 41,43 % hlasov, ale primátorovi Rožňavy ešte menej, iba 32,87. Potešilo však najmä 100 percentné hlasovania pre starostov v Ardove, Bôrke, Dlhej Vsi, Drnave, Gemerskej Hôrke, Hankovej, Henckovciach, Kováčovej, Krásnohorskej Dlhej Lúke, Kružnej, Markuške, Rejdovej, Silici, Vlachove, Vyšnej Slanej.

Mnohí členovia okrskových volebných komisií im takýto výsledok volieb závidia, ale samozrejme, že platiť budú i tie hlasy voličov, ktoré boli nižšie ako spomínané, pretože boli platné a stačili na voľbu starostov. To iste platí i pre tých zvolených starostov, ktorých odovzdané a platné hlasy predstavovali od počtu 17 v Brdárke, až po 1796 v Rožňave.

Dovoľte, aby som zagratuloval všetkých zvoleným starostom a primátorom nášho regiónu, zvlášť, ktorí budú obce riadiť vo funkcii starostu po prvýkrát. Nevšedný výsledok sa v tohtoročných Komunálnych voľbách prejavil v Rožňave, kde mladý podnikateľ tromfol doterajšieho primátora a bude môcť dokázať aj za pomoci občanov, že svoje zámery chce splniť do bodky.
MG od

Zoznam zvolených starostov a primátorov okresu Rožňava 10. 11.2018

Čítať 2873 krát Naposledy zmenené utorok, 04 december 2018 14:49