Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 29 august 2021 17:02

Gemer oslávil 77. výročie SNP Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Oslavy 77. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania si v týchto dňoch pripomínajú na celom Slovensku aj obyvatelia horného i stredného Gemera. Pravda, že nie všade rovnako spontánne, ako tomu bolo ešte pred niekoľkými rokmi. Snáď najviac občanov sa zaujímalo o toto výročie, keď so zbraňou v ruke náš národ v II. svetovej vojne povstal proti fašistickým okupantom, v revúckom okrese. Už 27. augusta 2021 v okresnom meste organizátori ukázali záujemcom ako to bolo, keď sa do Povstania hlásilo mnoho dobrovoľníkov, aby rozšírilo rady povstaleckej armády, ktorej velil aj ich krajan Rudolf Viest spolu s ďalším veliteľom Jánom Golianom. Aj reportáž z televízneho vysielania 28. augusta krátkym šotom prezentovala obrazy bojov na neďalekom povstaleckom mieste medzi Muráňom a Tisovcom na Dieliku.

ra mobilizacia 77 47

Bola to smelá ukážka a dôkazom toho, že najmä mladým, ale i starším sa stále oplatí i takýmto spôsobom priblížiť boje spred 77 rokov za slobodu a demokraciu. Revúcki odbojári zorganizovali jednu z najlepších ukážok prezentácie bojov v SNP na Slovensku. 

rv FB IMG 1630233222232

S menším záujmom sa stretla jedna zo zodpovedne pripravených osláv 77. výročia SNP, ktorá sa uskutočnila 27. augusta v okresnom meste horného Gemera v Rožňave. Aj v tomto roku bolo cítiť zanietenie organizátorov, aby oslavy boli dôstojné, čo sa im aj podarilo. Oslavy sa konali pri pamätníku partizána Tótha na Vargovom poli. Zároveň sa však ukázalo, že miesto oslavy sa postupne z Námestia baníkov, kde mladého antifašistu partizána Tótha popravili, presúva z tohto dôstojného miesta, na ktorom sa oslavy dlhé roky uskutočňovali, na okrajové miesto Rožňavy. Musíme si uvedomiť, že v časoch SNP bola Rožňava súčasťou územia Maďarska, ktoré v rokoch okupácie patrilo horthyovskému Maďarsku, bojujúcemu na strane fašistického Nemecka.

rv FB IMG 1630233200348   rv FB IMG 1630233230587   rv FB IMG 1630233265858
rv FB IMG 1630233258169   rv FB IMG 1630233245495   logo SNP 2021 TEXT s PRECHODMI 1 

 

V krátkej informácii, ktorá sa z osláv SNP v Rožňave objavila na facebooku sa dozvedáme, že tohtoročné oslavy boli pripravené na úrovni najmä vďaka miestnej organizácii SZPB i OblV SZPB v Rožňave. Ako o tom napísala tajomníčka ObV SZPB pani Mária Žolnová: „V príhovoroch pána primátora Rožňavy, predsedu OblO SZPB, predsedu ZO SZPB v Rožňave, veliteľa tunajšej vojenskej posádky, v piesňach folklórnej skupiny Dubina a v básňach sme sa ponorili do historickej atmosféry, ktorú nikto z nás nechce prežiť. Na oslavách sa zúčastnili tiež prednosta OÚ, riaditelia ZŠ, OK PD, Baníckeho múzea a občania mesta, ktorí boli účastní pietnej akcie pri pomníku partizána Tótha“. V závere uvádza, že partizán Tóth sa mĺkvo pozerá na znovu zničenú informačnú tabuľu, ktorá okoloidúcim pripomína históriu bojov počas II. svetovej vojny na Gemeri.

Záverom je treba ešte pripomenúť aj smutnú skutočnosť, že každým rokom ubúda počet priamych účastníkov SNP. Veď napr. aj pred tohtoročnými oslavami zomrel posledný priamy účastník SNP z Gemerskej Polomy 94-ročný pán Bartolomej Spišiak, ktorý bol zároveň aj najstarším členom ZO SZPB v obci.

MG od

Čítať 683 krát Naposledy zmenené utorok, 31 august 2021 10:41